PAO IM AVION

MISTERIOZNA SMRT JEDNOG OD NAJCJENJENIJIH PODUZETNIKA I NJEGOVE OBITELJI Bio je jedan od najboljih

 Reuters

Sedam osoba je poginulo, a jedna je ozlijeđena prilikom pada privatnog zrakoplova u subotu u stambenom dijelu u brazilskom glavnom gradu.

Zrakoplov s dva motora srušio se nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Campo de Marte u Sao Paolu, priopćile su vlasti.

Lokalni mediji izvijestili da je zrakoplov u vlasništvu Rogera Agnellija (56), bankara i bivšeg izvršnog direktora vodeće svjetske rudarske tvrtke Vale i da je on poginuo u nesreći, izvijestio je Globonews. Među poginulima su i njegova supruga Andréia, sin João, kći Anna Carolina te njihovi supružnici. Svi su navodno išli na jedno vjenčanje u Rio de Janeiru.

Prema riječima vatrogasaca, ozlijeđena je osoba žena na čiju je kuću zrakoplov pao. Uzroci pada aviona zasad nisu poznati, a lokalni mediji javljaju da su vremenski uvjeti u trenutku pada bili povoljni.

Agnelli je, inače, bio jedan od najcjenjenijih svjetskih poduzetnika. Nakon 19 godina u svijetu investicijskog bankarstva, preuzeo je rudarsku tvrtku Vale koju je svojom poslovnom umješnošću, napose ispravnim predviđanjem da će Kina postati vodeće tržište na koje se mogu plasirati proizvodi, doveo tvrtku u svjetski vrh.

Koliko je bio cijenjen svjedoči podatak da je u veljači 2013. godine na popisu najboljih svjetskih direktora, koji je objavio vrlo ugledni Harvard Business Review, osvanuo na četvrtom mjestu. Ispred njega su bili samo tadašnji direktor Applea Steve Jobs, čelnik Amazona Jeff Bezos i šef Samsunga Yun Jong-Yong.

Dok ga je poslovna zajednica smatrala vizionarom, ljevičarska vlast na čelu s posrnulim bivšim predsjednikom Brazila Luizom Ignaciom Lulom da Silvom i njegovom nasljednicom i još uvijek aktualnom šeficom države Dilmom Rouseff nije ga mazila pa je pod političkim pritiskom 2011. godine praktički otjeran iz Valea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:10