ŠEF ELITNIH POSTROJBI

MISTERIOZNI KASEM SULEJMANI Objavljena fotografija najopasnijeg ratnika Bliskog istoka

Zapovjednik najelitnijih postrojbi Iranske garde, trupa Quds, misteriozna osoba za koju se sumnjalo i da postoji, stoji iza svih uspješnih akcija u regiji

Iako se to rijetko spominje u svjetskim medijima, jedna od ključnih snaga u borbi protiv skupine Islamska država u Iraku i Siriji su i iranske snage na čelu s generalom Kasemom Sulejmanijem.

Vlasti u Teheranu prije samo koji mjesec demantirale su tvrdnje da je šef Qudsa, elitnog krila iranske Revolucionarne garde, na terenu sa svojim ljudima u Iraku ili Siriji. No početkom ovog tjedna na iranskoj je državnoj televiziji osvanula fotografiju na kojoj je očigledno da je general, koji je prije uvijek djelovao iz sjene, ipak na bojištu u Iraku.

Široko se smiješeći, sijedi muškarac s bradom, jedan od najutjecajnijih stručnjaka za sigurnost u cijeloj toj regiji, stoji rame uz rame s kurdskim ratnicima pešmergama. Nije navedeno kad je fotografija nastala, no bode činjenica da su prije toga fotografije Sulejmanija bile rijetke i amaterske, a ove su djelo profesionalnih snimatelja. Dok se ranije skrivao, Sulejmani sad sretno pozira s Kurdima, ostavljajući dojam da je i on zaslužan za zaista velik doprinos u borbi protiv IS-a, koji su priznali i Amerikanci.

Upravo u tome, smatraju strani analitičari, i jest bit naglog preokreta i pokazivanja u javnosti Kasema Sulejmanija.

Iranski mediji objavili su i Sulejmanijevu fotografiju, snimljenu blizu iračkoga grada Amerlija, koji su kurdski borci, šijitske milicije i iračka vojska oslobodili 1. rujna. Svima koji nešto znaju o ravnoteži snaga u regiji, jasno je kolika je važnost Iraka za Iran. Naime, osim što je riječ o susjednoj državi, Irak je kao zemlja sa šijitskom vladom prirodna tampon-zona između Irana, neslužbenog vođe šijitskog svijeta, i sunitskih arapskih zemalja na čijem je čelu Saudijska Arabija, tradicionalni rival Irana u borbi za dominaciju u regiji.

Iranski dobrovoljci

Da se u Iraku i Siriji bore iranski “dobrovoljci”, nije tajna, ako zbog ičega, onda zato što iranske novine redovito objavljuju vijesti o pogibiji iranskih državljana u tim zemljama. Pritom se navodi kako je riječ o dobrovoljcima koji se odlaze boriti kako bi zaštitili šijitska sveta mjesta. Međutim, iranske snage itekako su aktivne u Iraku, naročito nakon ovog ljeta i velike ofenzive IS-a, i Iran igra jednu od ključnih uloga u zaustavljanju napredovanja radikalne islamističke skupine, poznate po brutalnosti i krvoločnosti.

No, Teheran je ovih dana i javno objavio da će se Iran uključiti u borbu protiv džihadističkih skupina u Siriji koje se bore protiv vojske režima Bašara al-Asada ako Asad zatraži iransku pomoć. Iz Rijada, prijestolnice saudijskog kraljevstva, čulo se, pak, da se Iranci trebaju držati podalje od sukoba u regiji jer su “dio problema”, a ne “rješenja” sukoba koji se tamo odvijaju. No, objavljujući fotografije Sulejmanija Iran zapravo poručuje svijetu kako ih treba za borbu protiv IS-a. Drugim Arapima poruka, pak, glasi: Ne možete rješavati stvari bez nas. Čovjek koji se prije klonio kamera - iako se glas o njemu itekako daleko čuo - u ovoj je krizi praktički postao maneken. Svrha je promocija iranske uloge u regionalnim zbivanjima i kod kuće. Nasmijan na fotografijama, djelujući opušteno kao da se nalazi na kakvom ljetovanju, Sulejmani je u Iranu trenutačno “lice s plakata”.

Nacionalni junak

On je, naime, nacionalni junak koji spašava Siriju i Irak. Iranski general Amir Ali Hadžizadeh na nacionalnoj je televiziji prošli mjesec izjavio kako bi IS osvojio kurdski “glavni grad” Erbil da Sulejmani i njegovih 70 ljudi nisu intervenirali i obranili ga. U tijeku najjače navale IS-a na kurdski grad Kobane uvodnik iranskog konzervativnog portala Khabar Online pozvao je Sulejmanija da ga obrani.

- Trenutačno traje Sulejmanijevo brendiranje koje ga prikazuje kao karizmatičnog narodskog čovjeka koji se ne boji otići na front i osobno sudjelovati u borbi. Mnogi Iranci prije nisu znali tko je Sulejmani, no njegova popularnost raste zbog ove PR kampanje - smatra Pajam Mosheni, direktor Iranskog projekta na Harvard Kennedy School of Government.

Sulejmani nije očigledni saveznik SAD-a, a još manje drugih skupina koje se bore protiv IS-a.

No, Sulejmanija je svakako korisno imati na svojoj strani u slučaju sukoba. Riječ je o prekaljenom borcu koji je Irak dobro upoznao još 80-ih. Zapovjednik Qudsa postao je 1998. godine.

Fokus na Iraku

U njegove su ruke time došle sve tajne akcije Irana u inozemstvu, od obavještajnog rada, specijalnih operacija i krijumčarenja oružja do političkih akcija, svega što je uključivalo obranu revolucije i borbu protiv iranskih neprijatelja, na prvom mjestu Izraela. Riječ je o organizaciji koja je produžena ruka Irana u svijetu. Sulejmani je vatreno odan ajatolahu Aliju Hameneiju, iranskom vrhovnom i vjerskom vođi, koji ga je nazvao “živućim mučenikom”.

On je šef iračke vlade

Činjenica da je Sulejmanijev fokus sada na Iraku, nakon što je tri godine bio prisutan u Siriji, pokazuje ozbiljnost situacije u toj zemlji. Tadašnji irački premijer, a sada potpredsjednik Nuri al-Maliki zasigurno je objeručke dočekao Sulejmanijevo ukazivanje u Bagdadu nakon velike navale IS-a. I prije je Iran pazio na događanja te aktivno sudjelovao u iračkoj politici, tj. njegova šijitski vođena vlada prihvaćala je “savjetovanja” šijitskog saveznika Irana. Zapadni analitičari ističu da je Sulejmani osoba koja itekako povlači konce u događanjima na terenu. U kuloarima se pričalo da je susret Sulejmanija s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem 2008. godine izgledao kao susret gospodara i klijenta, s tim da je šef iranskih obavještajaca i specijalaca bio u ulozi nadređenog.

Navodno je 2007. Sulejmani američkom generalu Davidu Petraeusu, tada zapovjedniku američkih snaga, poslao SMS: “Dragi generale Petraeus, trebali biste znati da ja, Kasem Sulejmani, imam kontrolu nad iranskom politikom vezano uz Irak, Libanon, Gazu i Afganistan. I da, ambasador u Bagdadu je pripadnik Qudsa. Osoba koja će ga zamijeniti također je pripadnik Qudsa”. Upravo je Sulejmani, rekao je jedan neimenovani irački dužnosnik američkim medijima, taj koji vodi irački dio reakcije na preuzimanje dijela zemlje od strane islamskih džihadista.

Neslužbeni saveznik

Njemu se direktno javljaju milicije na čelu s Asa’ib ahl al-Hakom, glavnom skupinom koja u Iraku provodi iransku politiku, navodi Philip Smyth, istraživač sa sveučilišta u Marylandu, u izvješću Washingtonskom institutu za politiku na Bliskom istoku.

Prema tvrdnjama pojedinih analitičara, i iračka politika koja se trudila da američka vojska napusti Irak 2011. bila je pod Sulejmanijevim utjecajem. Amerika tako sada, nakon što se isto dogodilo s Kurdima, ima neobičnog novog saveznika u borbi protiv IS-a. Iako možda bude savezništva, no ne formalnog, u Iraku, dvije sile ipak nisu na istoj strani u Siriji gdje Iran podupire vladu Bašara al-Asada, a Sulejmani je baš zbog uloge u Siriji došao na američku listu za sankcije.

Na terorističkoj listi SAD-a zbog ratnih zločina u Siriji

U američkim analitičkim i sigurnosnim krugovima Sulejmani je najpoznatiji kao organizator terorističkih napada na američku vojsku u Iraku, a njegova elitna jedinica Quds na američkoj je listi terorističkih skupina od 2007. Amerikanci su Sulejmanija naznačili teroristom i 2011., navodeći kao razlog njegovu ulogu u zločinima protiv civila u sukobu u Siriji.

Obamina administracija je Quds optužila i za planiranje atentata na Adela al-Džubeira, saudijskog ambasadora u SAD-u, te za planiranje bombaškog napada na saudijsku ambasadu u Washingtonu. 80-ih, u ranim 20-ima, Sulejmani se priključio iranskim snagama u ratu s Irakom. Nakon toga je prebačen na istočnu granicu zemlje gdje se okušao u borbi protiv krijumčara droge iz Afganistana. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:02