MOST WANTED

Mogiljevič: Čovjek koji je opasniji i od Johna Gottija

FBI je raspisao nagradu od 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja ruskog mafijaša Mogiljeviča kojega SAD traži zbog prevare

NEWTOWN - Ruski mafijaš Semjon Mogiljevič, koji je imao i hrvatsku putovnicu, od ovoga je tjedna na FBI-evu popisu deset najtraženijih bjegunaca, onoj koju predvodi Osama Bin Laden.

Prema mišljenju agenata FBI-a, Mogiljevič je jedan od najmoćnijih ljudi na toj listi, moćniji i od bossa njujorške mafijaške obitelji Gambino.

- On je vrlo moćan čovjek. Mislim da je moćniji nego što bi bio John Gotti jer ima sposobnost utjecati na cijele nacije. Gotti nikad nije došao do toga - izjavio je FBI-ev specijalni agent Mike Dixon za CNN.

FBI tvrdi da se Mogiljevič bavi ilegalnom trgovinom oružja, međunarodnom prostitucijom i krijumčarenjem droga, ucjenama i plaćenim ubojstvima. No, najveći je problem utjecaj toga ruskog mafijaša na svjetska tržišta.

Otvoren pristup novcu

- Ima toliki pristup, uključujući pristup novcu i drugim kriminalnim ogranizacijama, da jednim telefonskim pozivom ili naredbom može utjecati na globalnu ekonomiju - ustvrdio je FBI-ev specijalni agent Peter Kowenhoven.

FBI ga i traži zbog gospodarskog kriminala - goleme financijske prevare u Pennsylvaniji. Mogiljevič je optužen da je njegova tvrtka YBM, koja je sjedište imala u američkom Newtownu i bila je izlistana na kanadskoj burzi, od 1993. do 1998. godine investitore prevarila za 635 milijuna dolara, uključujući i američke dioničare koji su izgubili 150 milijuna.

YBM je službeno proizvodio magnete u Mađarskoj, a na vrhuncu je vrijedio milijardu dolara.

Američke vlasti tvrde da je tvrtka bila dio kompleksne mreže kompanija u više od 20 zemalja, da je vodila lažne financijske knjige, lagala američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), podmićivala knjigovođe te napuhavala vrijednost svojih dionica.

U pretresu koji je FBI proveo u sjedištu tvrtke 1998. godine pronađen je niz dokumenata, uključujući narudžbenice, račune, teretne listove, pa čak i tehničke crteže. Nedostajala je samo jedna stvar, piše CNN.

Premještanje novca

- Nije bilo magneta. U osnovi, ono što su njegove tvrtke radile, bilo je premještanje novca preko bankovnih računa u Budimpešti i zemljama diljem svijeta te prikazivanje tih transakcija investitorskoj zajednici kao kupnju sirovina i prodaju magneta - rekao je Dixon.

Budući da je Mogiljevič kontrolirao golemu količinu dionica, zaradio je i golem novac. No, kada je FBI 1998. otkrio da je riječ o prevari, tvrtka se urušila, a ostali investitori izgubili milijune.

Protiv Mogiljeviča je 2003. podignuta optužnica od 45 točaka za reketarenje, prevaru vrijednosnicama, pranje novca i druga kaznena djela. No, Mogiljevič je živio u Rusiji koja nema s SAD-om potpisan sporazum o izručivanju. Ruske su ga vlasti stoga uhitile, ali i ubrzo pustile na slobodu uz jamčevinu.

Prsti i u energetici

- Imamo posla s čovjekom koji je uspio prevariti investitore za milijune, iako nikad nije nogom kročio na područje Philadelphije - rekao je agent Kowenhoven.

FBI vjeruje da je Mogiljevič nakon YBM-a počeo manipulirati međunarodnim energetskim tržištem te da ima kontrolu ili utjecaj nad plinovodima u istočnoeuropskim zemljama i kompanijama koje su uključene u sporove oko trgovine plinom između Rusije i Ukrajine.

Zahvaljujući tome, Mogiljevič može utjecati i na vlade pojedinih država i na njihove ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:47