UZNEMIRUJUĆE PISMO

FBI se javio putnicima s leta 1282: Javljamo vam da ste identificirani kao moguće žrtve zločina

U TOM zrakoplovnome incidentu, podsjetimo, eksplodirala je ploča na letjelici Boeing 737 Max 9 na visini od 4800 metara

Prizor iz aviona

 Ntsb/Alamy/Alamy/Profimedia/Ntsb/alamy/alamy/profimedia

Američka sigurnosno-obavještajna služba FBI izvijestila je putnike na letu 1282 Alaska Airlinesa koji su 5. siječnja ove godine doživjeli oštećenje zrakoplova zbog čega se on hitno prizemljio u zračnu luku Portland u saveznoj državi Oregon, da sprovodi istragu o tom incidentu, javljaju američki mediji.

U spomenutome zrakoplovnome incidentu, podsjetimo, eksplodirala je ploča na letjelici Boeing 737 Max 9 Alaska Airlinesa nakon polijetanja iz Portlanda na visini od 4800 metara, nakon čega je pilot donio odluku da se zrakoplov hitno vrati u zračnu luku što mu je i pošlo za rukom svega 20 minuta od napuštanja zračne luke. Nitko od 171 putnika i šest članova posade na letu 1282 nije teže ozlijeđen, nakon što je zbog otpadanja ploče na trupu Boeinga nastala zjapeća ruka koja je izazvala dekompresiju i nagli prodor jakih zračnih struja u unutrašnjosti letjelice.

Nakon incidenta, za uzroke otpadanja ploče zrakoplova Alaska Airlinesa zainteresirao se američki Kongres, a sada i FBI.

- Javljam vam se jer smo vas identificirali kao moguću žrtvu zločina. Ovaj slučaj trenutno istražuje FBI – prenio je Associated Press (AP) navode iz pisma stručnjaka za žrtve iz ureda FBI-ija u Seattleu koja su putnici s leta 1282 primili ovaj tjedan. Istražitelji, prema istome izvoru, raspolažu podatkom da ploča nije bila dobro pričvršćena za trup aviona, nakon remonta koji je na letjelici obavljen u Rentonu, u saveznoj državi Washington. Navodno su nedostajala četiri vijka na ploči.

Boeing pod istragom

Mark Lindquist, odvjetnik koji zastupa neke od putnika na letu Alaska Airlinesa u tužbi protiv Boeinga, podijelio je FBI-jevo pismo s AP-om. U spomenutoj obavijesti obavještajne službe putnicima s leta 1282 su ponuđeni e-mail, telefonski broj, broj predmeta i osobni identifikacijski broj kako bi mogli podijeliti pitanja i nedoumice.

- Kriminalistička istraga može biti dugotrajan pothvat i, iz nekoliko razloga, ne možemo vam govoriti o njenom tijeku u ovom trenutku. Žrtva federalnog zločina ima pravo na određene usluge - navodi se u pismu FBI-ja.

Nesreću u Oregonu AP smješta u kontekst ranijih, po posljedicama, puno težim incidentima na letovima Boeinga.

- Iz objavljenih izvješća i izjava vladinih dužnosnika proizlazi da je Ministarstvo pravosuđa SAD-a otvorilo kaznenu istragu o tome je li eksplozija panela prekršila uvjete nagodbe iz 2021. koja je Boeingu omogućila da izbjegne kazneni progon zbog navodnog obmanjivanja regulatora koji su certificirali 737 Max. Nagodba je uslijedila nakon dva pada zrakoplova Boeing Max 2018. i 2019. u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi – navodi AP.

Zadovoljština obiteljima

Odluka da se putnici s Aljaske proglase potencijalnim žrtvama zločina, komentira spomenuti medijski izvor, preokret je za Ministarstvo pravosuđa, koje je prije nekoliko godina tvrdilo da obitelji putnika koji su poginuli u nesrećama Maxa ne ispunjavaju zakonsku definiciju žrtava zločina. S druge strane, dodaje se, savezni sudac u Teksasu presudio je da su obitelji ispunile standard, odlučivši da su obitelji poginulih putnika prema saveznom zakonu trebale dobiti obavijest Ministarstva pravosuđa o tajnim pregovorima s Boeingom koji su doveli do nagodbe 2021..

Robert Clifford, odvjetnik iz Chicaga koji zastupa neke od obitelji čiji su članovi poginuli u zrakoplovnim nesrećama Boeinga, rekao je za AP da su njegovi klijenti zahvalni što Ministarstvo pravosuđa slijedi drugačiju politiku prema putnicima s Aljaske.

- Zahvalni su što se to događa. Oni, da bude jasno, ne zahvaljuju Ministarstvu što je učinio pravu stvar. Bili su prisiljeni učiniti pravu stvar – poručio je Clifford.

Boeing je, prema navodima AP-a, u pismu Kongresu priznao da ne može pronaći zapise o radovima obavljenim na ploči vrata koja je eksplodirala na letu Alaska Airlinesa iznad Oregona prije dva mjeseca. Ziad Ojakli, izvršni potpredsjednik Boeinga i glavni vladin lobist, izvijestio je senatoricu Mariju Cantwell 8. ožujka kako je kompanija ‘opsežno pregledala dokumentaciju i nije pronašla nikakve takve dokumente‘. Iz Alaske Airlines priopćili su kako ‘u potpunosti surađuju i ne vjeruju da su meta istrage‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:57