NACIONALNA SRAMOTA

‘Molim vas, nemojte mi uzeti 40 godina života!‘: Kako je za milost molio slomljeni lider Proud Boysa

Sučevu odluku dočekao je u zatvoreničkom odijelu, smrknuta lica, vidno potresen. Njegov je odvjetnik priznao da ih je presuda šokirala

Enrique Tarrio (lijevo) snimljen u Miamiju 2021.

 Chandan Khanna/Afp

Enrique "Henry" Tarrio, bivši lider ekstremističke grupacije Proud Boys, ovoga je utorka osuđen na 22 godine zatvora zbog svoje uloge u napadu na zgradu američkog Kongresa 6. siječnja 2021.

Američko tužiteljstvo mjesecima je predano radilo na istrazi pokušaja državnog udara te su dosad podignuli optužnice protiv 1100 ljudi, od čega je više od 600 svoju presudu već dočekalo. Tristotinjak osuđenika svoje kazne već služe u federalnom zatvoru.

- Molim vas za milost, nemojte mi oduzeti 40 godina života! - preklinjao je Tarrio sud, obećavši im kako će, u slučaju da mu se smiluju, obustaviti sve političke aktivnosti.

Tijekom suđenja je čak i preuzeo odgovornost za ulogu koju je odigrao tijekom marša na Capitol Hill, kao i činjenicu da je bio svjestan činjenice kako je Joe Biden stvarni pobjednik predsjedničkih izbora 2020.

- Ono što se dogodilo 6. siječnja bila je nacionalna sramota i priznajem kako moji postupci nisu bili prihvatljivi – istaknuo je vidno emotivan Tarrio, podsjetivši sud da je i dosad dobrovoljno surađivao s organima reda i mira, zbog čega se ne trebaju prema njemu ponašati kao prema "okorjelom kriminalcu".

Tužitelji su, s druge strane, od suda tražili čak 33 godine zatvora. No, sudac Timothy Kelly odlučio se za nešto blažu kaznu, svejedno dodijelivši Tarriu najstrožu presudu koju je dosad dodijelio sudionicima marša 6. siječnja. Do sada su, naime, najdulju zatvorsku kaznu imali Ethan Nordean, također pripadnik Proud Boysa, i njegov "kolega" Steward Rhodes, osnivač skupine Oath Keepers.

- Tog se dana narušila jedna od najbitnijih preduvjeta američke demokracije; miran transfer vlasti. Štetu ćemo trebati sanirati godinama, zbog čega ova presuda mora poslužiti kao jasna i nedvosmislena poruka, svim suučesnicima, simpatizerima i apologetima, onoga što se dogodilo 6. siječnja 2021. - rekao je sudac tijekom izricanja presude.

Tarrio je Kellyjevu odluku dočekao u narančastom zatvoreničkom odijelu, smrknuta lica, vidno potresen. Njegov je odvjetnik, Nayib Hassan, priznao da ih je presuda šokirala te je najavio žalbu.

image

Nayib Hassan i Sabino Jauregui, odvjetnici Enriquea Tarria

Drew Angerer/Getty Images Via Afp

Slična je sudbina prošloga tjedna snašla i druge članove Proud Boysa. Podsjetimo, riječ je o ekstremističkoj organizaciji koja se nalazi na marginama američkog društva i nerijetko koristi nasilje pri promoviranju svojih stavova, a meta su im najčešće lijevi aktivisti, poput boraca protiv klimatskih promjena, feministica i sl. Djeluju u 40 prilično autonomnih ogranaka diljem SAD-a i broje nešto manje od 40.000 članova na nacionalnoj razini.

Popularnost im je vrtoglavo počela rasti otkad ih je tadašnji predsjednik Donald Trump spomenuo u jednom od svojih govora o prosvjedima Black Lives Matter tijekom ljeta 2020., a američkim su medijima posebno zapeli za oko tijekom sumanute kampanje "zaustavimo krađu izbora" te godine.

Činjenica da je vodstvo dotične organizacije završilo u zatvoru zbog povezanosti s napadom na Kongres nije zadalo štetu njezinom funkcioniranju u onoj mjeri u kojoj se to inicijalno očekivalo. Proud Boysi su uspješno prilagodili svoju organizacijsku strukturu i fokus djelovanja novim okolnostima, pa tako sudjeluju u molitvama protiv pobačaja, prosvjeduju protiv uklanjanja spomenika Konfederaciji te zaziru od uvođenja obrazovanja o rasnom pitanju u školski kurikulum SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:08