NAPAD ŽENA SAMOUBOJICA

Moskva, VIDEO: Pojavile su se prve snimke terorističkog napada!

 Reuters

ZAGREB – U dvjema snažnim eksplozijama što su odjeknule u moskovskoj podzemnoj željeznici poginule su najmanje 37 osoba, a barem 33 ih je ozlijeđeno, izvijestile su tamošnje agencije i dužnosnici. Eksplozije su se dogodile u vrijeme jutarnjih gužvi.

Iako se zasad ne zna kako su se dogodile eksplozije, ruski istražitelji sumnjaju da je posrijedi teroristički čin. Moskovski gradonačelnik potvrdio je tijekom jutra kako su žene samoubojice izazvale eksploziju u podzemnoj željeznici.

Šef FSB-a izjavio je kako su jutrošnje bombaške napade vjerojatno izvele militante skupine iz Sjeverne Čečenije.

KARTA: Moskvu potresle dvije eksplozije na postajama metroa

U prvoj eksploziji na stanici Ljubjanka u središtu grada poginule su 23 osobe. Ta je stanica smještena ispred zgrade u kojoj se nalaze najvažniji uredi Fedealne službe sigurnosti, nasljednika KGB-a. Druga se eksplozija dogodila na stanici Park kulture 45 minuta kasnije. Poginulo je između 14 osoba.

- Bilo je strašno. Vidio sam mrtva tijela. Svi su vrištali. Na izlazu je nastao stampedo. Jedna je žena s djetetom preklinjala ljude da je puste da prođe, no to je bilo nemoguće – izjavio je Valentin Popov, 19-godišnji student koji je putova na linij prema stanici Park kulture.

O napadu u Moskvi obaviješten je i ruski premijer Vladimir Putin koji je jutros stigao u Sibir, u službeni posjet Kranojarsku.

Zakleo se da će uništiti odgovorne za samoubilačke akcije u moskovskom metrou.

- Na gnjusan način počinjen je zločin sa strašnim posljedicama. Uvjeren sam da će snage sigurnosti uhvatiti i kazniti kriminalce odgovorne za napade. Uništit ćemo teroriste – izjavio je Putin putem video linka.

Ruski premijer odlučio je skratiti put i hitno se vratiti u Moskvu zbog najnovijih događaja.

Teroristički napad u Moskvi se zadnji put dogodio u kolovozu 2004. kada se bombaš samoubojica raznio ispred u blizini podzemne željeznice. Tada je poginulo 10 osoba.

Zadnji teroristički napad s ljudskim žrtvama u Rusiji bio je bombaški napad na luksuzni vlak koji vozi na liniji Moskva - Sankt Peterburg. To se dogodilo u studenome 2009. kada je poginulo 27 osoba, a gotovo 100 ih je ozlijeđeno. (a, A.V.)

Eksplozija odjeknula blizu hrvatskog veleposlanstva

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za sada nema podataka o tome ima li u dvjema eksplozijama u moskovskoj podzemnoj željeznici ozlijeđenih ili poginulih hrvatskih državljana.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Moskvi nalazi se blizu jedne od stanica podzemne željeznice u kojoj je se raznijela žena samoubojica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 13:08