najstrože mjere

Mučne priče otkrile cijenu koja je plaćena za uspjeh u borbi protiv koronavirusa: ‘Djecu vežu...‘

U Hong Kongu se koriste strogim i okrutnim metodama kojima pokušavaju suzbiti širenje zaraze
Bolnica u Hong Kongu
 Anthony Wallace/Afp/Profimedia

U Hong Kongu su se vrlo restriktivne mjere pokazale uspješnima u borbi protiv koronavirusa, no CNN piše o strogim i okrutnim metodama kojima pokušaju suzbiti zarazu. Jedna od njih je i odvajanje djece od roditelja.

Majka Ariel gledala je svoje sinove koji su bili izolirani u bolničkom krilu za covid-pacijente i plakala. Dječaci stari jednu i pet godina imali su pozitivan test na koronavirus, no bili su bez simptoma. U bolnici su im stavili prsluke kojima su ih zavezali za krevete kako bi bili mirni. Bili su prljavi, a obojica su morali nositi pelene, čak i dijete koje je staro pet godina.

Ariel je ispričala kako su i ona i njezin stariji sin počeli plakati kad je ušla u njihovu sobu, a sve se dogodilo krajem veljače.

Iako je prošlo već 14 mjeseci od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa, u Hong Kongu nije bilo većih popuštanja mjera. Gotovo svi koji bi ušli u grad morali su provesti 21 dan u hotelskoj karanteni, i to o vlastitom trošku.

Restorani su zatvarali svoja vrata u 22 sata, a javna okupljanja su ograničena na samo četiri osobe. Njihove su mjere među najstrožima u svijetu. Svatko tko dobije pozitivan test na koronavirus mora u bolnicu, a bliski kontakti te osobe moraju u državnu karantenu na 14 dana. Vlada često u lockdown stavlja i cijele kvartove, a stanare podvrgava testiranju.

Takav je pristup u Hong Kongu jedinstven. Dok mnoge svjetske vlade popuštaju mjere s dolaskom cjepiva, u Hong Kongu ih postrožavaju. Rezultat je vidljiv: taj grad s više od sedam milijuna stanovnika zabilježio je prema vladinim podacima samo 11.300 slučajeva zaraze koronavirusom i 200 smrtnih slučajeva. No strogog lockdowna na razini cijelog grada nije bilo.

Ipak, zbog strogih mjera su se mnogi roditelji, poput Ariel, suočili s teškom odlukom: ići u karantenu i ostaviti djecu samu u bolnici, ili biti s njima u bolnici i riskirati zarazu. Ariel se svojim sinovima pridružila u bolnici nakon jednog dana. Tijekom tog dana je pokušavala telefonski pomoći zdravstvenim radnicima da umire njezinog uplakanog sina.

No, ono što je zatekla kad je došla u bolnicu nije očekivala. Njoj i suprugu je rečeno da će se liječnici i medicinske sestre dobro brinuti za njihovu djecu. Nisu očekivali da će ih vezati za krevete i staviti im pelene. Medicinske sestre su im objasnile da je to normalna praksa u bolnicama zbog nedostatka osoblja koje bi se adekvatno brinulo za svu djecu. Takvim su postupkom htjeli na minimun svesti rizik da se osoblje zarazi.

- Razumijem protokol, no kao roditelju mi je to neprihvatljivo, rekla je Ariel za CNN i dodala kako ne želi nikoga kriviti, no želi da drugi roditelji nešto nauče iz njezine situacije te da se ne odvajaju od svoje djece.

Ariel je njezin pseudonim jer pravo ime nije htjela reći u javnosti zbog straha od odmazde vlasti prema njezinoj obitelji.

Čini se da je sve više slučajeva u kojima se roditelje odvaja od djece. U jednoj Facebook grupi za stanovnike Hong Konga u karanteni rečeno je da je tijekom prošle godine zabilježeno više od 100 slučajeva odvajanja djece od obitelji.

Mnoge mlade majke koje su pozitivne na koronavirus, ili su bile u kontaktu s nekim tko je pozitivan, bile su pod velikim pritiskom da se pridržavaju vladine politike i odvoje od beba koje trebaju dojiti. Podsjetimo, preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije da dojilje i bebe ostanu zajedno čak i ako majka ima pozitivan test na covid-19.

Gradonačelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je da ne postoji vladina politika namjernog odvajanja roditelja od djece, no ističe da se 'mjere za brigu o javnom zdravlju moraju poštovati jer je to dobro za cijelu zajednicu'.

Iz tamošnjeg Ministarstva zdravlja nisu potvrdili ovakve slučajeve, a CNN-u su napisali da se članovi obitelji koji žive s covid-pozitivnim pacijentima tretiraju kao bliski kontakti koji moraju u karantenu.

- Za slučajeve koji uključuju djecu, bolnica odlučuje mogu li roditelji ostati s njima u bolnici ili ne, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:40