POTRAGA ZA TIJELIMA

NA BRODU IH JE BILO 500, SPAŠENO IH JE 155, PRONAĐENO JE TEK 111 Za ostalima se traga...

 AFP

LAMPEDUSA - Potraga za tijelima više stotina izbjeglica koji su smrtno stradali u brodolomu uzrokovanu nesretnim slučajem, nastavila se u nedjelju na Lampedusi, dok je talijanska ministrica za integraciju uputila poziv za otvoreniju useljeničku politiku u Italiji i u Europi.

Izvlačenje tijela koje je u petak preknuto zbog velikih valova, nastavilo se u nedjelju ujutro.

"Rade tri ekipe u smjenama po dva sata. Zbog dubine ne mogu ostati u moru dulje od 6 do 7 minuta", rekao je za AFP Leonardo Ricci, glasnogovornik carinske policije u Lampedusi.

Samo 111 tijela pronađeno je otkako se u četvrtak u zoru blizu tog sicilijanskog otoka zapalio i potonuo brod na kojemu se bilo natiskalo između 480 i 520 Somalijaca i Eritrejaca, koji je plovio iz Libije. Spasioci su spasili 155 putnika, ali strahuju da će biti 300 do 360 mrtvih.

Talijanska ministrica za integraciju podrijetlom iz Konga Cecile Kyenge koja treba doći na Lampedusu, zauzela se u razgovoru za list Corriere della Sera za blažu useljeničku politiku, najavivši da će se broj mjesta u talijanskim centrima za prihvat izbjeglica povećati "s 8000 na 24.000".

Italiju je zapljusnuo snažan izbjeglički val, od početka godine onamo je stiglo 30.000 ljudi.

Rim je zatražio, i taj je zahtjev prihvaćen, da se pitanje izbjeglica uvrsti u dnevni red sjednice europskih ministara koja se u utorak održava u Luksemburgu.

Najavljujući dolazak predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa na Lampedusu u srijedu, predsjednik talijanske vlade Enrico Letta upozorio je u nedjelju na preveliku propusnost libijskih granica.

"Naš problem zove se Libija, u dvije godine sve se promijenilo, ići ćemo onamo kako bismo zatražili da donesu strože propise", istaknuo je.

Ocijenio je i da "Italija ne može biti prva zemlja za ulazak afričkih izbjeglica i sav teret nositi na svojim plećima".

Predsjednik francuske vlade Jean-Marc Ayrault predložio je da dvadesetosmorica o tom pitanju raspravljaju na najvišoj razini.

Po podatcima nevladinih organizacija, između 17.000 i 20.000 izbjeglica izgubilo je život pokušavajući preploviti Sredozemno more u zadnjih dvadeset godina.

Tjednik L'Espresso pokrenuo je peticiju da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ovom otoku, za koju je prikupljeno već 37.000 potpisa.

Papa je u prigodi nedjeljnog Angelusa pozvao da "u tišini pustimo srce da plače" za "tim ženama, muškarcima i djecom", žrtvama brodoloma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 17:18