ZAHUKTALA SE TRKA

'NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI SI ME NAZVAO LAŽLJIVICOM' Žestoko se posavađalo dvoje popularnih demokrata koji žele srušiti Trumpa

 
Elizabeth Warren i Bernie Sanders
 Robyn Beck / AFP

Na zadnjoj debati prije prvih demokratskih predizbora u Iowi 3. veljače, kojima počinje utrka za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a, senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders oštro su se posvađali zbog informacije koju je tim Elizabeth Warren prije nekoliko dana pustio u javnost, a prema kojoj je Sanders senatorici svojedobno rekao da on misli kako "žena ne može pobijediti na izborima 2020.".

Tijekom debate Sanders je odlučno zanijekao da je to izjavio:

- Zapravo, ja to nisam rekao - kazao je senator iz Vermonta implicirajući da Warren laže. Warren je pak rekla da smatra da se ne slaže s tim da žena ne može pobijediti na izborima, ukazujući na činjenicu da je od svih kandidata na debati samo ona u proteklih 30 godina na izborima pobijedila nekog republikanca na funkciji.

Nakon završetka debate Sanders je prišao Warren i pružio ruku, ali je ona nije prihvatila. CNN-on novinar Anderson Cooper je pak objavio i što su poručili jedno drugome u kratkoj raspravi.

- Mislim da si me nazvao lažljivicom na nacionalnoj televiziji - rekla je Warren Sandersu.

- Nemojmo sad o tome. Ti si mene nazvala lažljivcem - odvratio je brzo Sanders.

U tom trenutku se između njih našao milijarder Tom Steyer, također jedan od kandidata za demokratsku nominaciju i rekao:

- Ne želim se miješati, samo sam te želio pozdraviti, Bernie - rekao je Steyer, na što je Sanders samo rekao "da, ok, dobro".

Sanders i Warren smatraju se najprogresivnijim kandidatima Demokratske stranke te se dosad nisu sukobljavali - štoviše, vrlo često bi iznosili slične poglede na većinu pitanja koja su iskočila tijekom kampanje. Oboje i dalje jako dobro stoje u anketama, u kojim se ispred njih, na nacionalnoj razini, nalazi samo bivši Obamin potpredsjednik, Joe Biden, koji kotira kao kandidat "umjerenih" Demokrata i glasača centra.

Prema anketi koju je proveo YouGov Biden na nacionalnoj razini uživa potporu 27 posto demokratskih glasača, Sanders je na 20 posto, a Warren na 19 posto. No, Sanders je taj kome potpora raste u zadnjih mjesec danas te se potpuno približio Bidenu u anketama koje istražuju raspoloženje birača u saveznoj državi Iowi, u kojoj će se 3. siječnja održati prvi demokratski predizbori. Prema prosjeku svih anketa, koji radi portal FiveThirtyEight, Biden vodi u Iowi s 20,1 posto, dok je Sanders odmah do njega s 20,0 posto. Treći je Pete Buttigieg sa 17,4 posto, a Warren tek četvrta s 15 posto potpore.

Iako je riječ o maloj državi s tek nešto više od 3 milijuna stanovnika, Iowa je izuzetno važna za kandidate, budući da pobjeda u toj državi može dati veliki zamah kandidatu koji je slavio (sjetite se samo Obame 2008. godine) i potencijalno usmjeriti cijelu utrku za nominaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39