DEMOKRATSKA NOMINACIJA

UGLEDNI NEW YORK TIMES OBJAVIO KOGA PODRŽAVA U BITCI PROTIV TRUMPA Prvi put u povijesti izabrali su dvije osobe, obje žene: 'Neka pobijedi najbolja!'

Elizabeth Warren i Amy Klobuchar
 Profimedia, Alamy

Američki list The New York Times podržao je u nedjelju senatorice Amy Klobuchar i Elizabeth Warren za demokratsku predsjedničku nominaciju, a ovo je prvi put da bira dva kandidata.

Izbor ovog liberalnog lista događa se samo nekoliko tjedana uoči izbora za predsjedničku nominaciju u Iowi 3. veljače, čime službeno počinju predsjednički predizbori.

The Times opisuje senatoricu Warren iz Massachusettsa kao "radikalan", a senatoricu Klobuchar iz Minnesote kao "realističan" izbor.

- U tijeku je temeljna debata između dviju vizija koje bi mogle definirati budućnost (Demokratske) stranke, a možda i zemlje - piše urednički kolegij lista.

- Neki u stranci na predsjednika Donalda Trumpa gledaju kao na skretanje i vjeruju da je moguć povratak osjetljivijoj Americi. Zatim, tu su oni koji vjeruju da je predsjednik Trump produkt političkih i gospodarskih sustava tako trulih da moraju biti zamijenjeni - piše list.

- I radikalni i realistični model zaslužuju ozbiljno razmatranje", ističe list. "To je razlog zbog kojega podržavamo najučinkovitije kandidate za svaki od pristupa. To su Elizabeth Warren i Amy Klobuchar", naglašava list.

Warren je u anketama stalno na trećem mjestu, iza bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i vermontskog senatora Bernieja Sandersa. Potpora joj je skočila ovo ljeto, no počela je kliziti od listopada.

No The Times prozvao ju je novom "predvodnicom demokratske ljevice" te pohvalio njezine planove strukturalne i socijalne reforme.

- Put Warren prema nominaciji jest izazovan, no nije ga teško zamisliti - navodi kolegij lista.

Za Klobuchar, koja je umjerenija, The Times piše da će zahvaljujući svojem "dugotrajnom stažu u Senatu i ugledu na objema stranama moći sklapati dogovore i moći ujediniti krila unutar stranke - a možda i zemlje".

- Neka pobijedi najbolja - zaključuje The Times.

The Times je prvi put iznio detalje postupka odlučivanja u svojem televizijskom šou "The Weekly". Epizoda pokazuje intervjue članova uredničkog kolegija s devet vodećih demokratskih predsjedničkih nada.

Osim s Warren i Klobuchar, The Times je razgovarao s Bidenom, Sandersom, milijarderom i aktivistom Tomom Steyerom, Devalom Patrickom i senatorom Coryjem Bookerom, koji je ispao iz utrke u prosincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 14:32