POKRENUTA ISTRAGA

Na Oktoberfestu pjevali nacističku pjesmu i dizali desnicu u zrak, Poljaci bijesni: ‘Pogledajte ovo, čak 14 puta!‘

Video Nijemaca na Oktoberfestu pojavio se i na društvenim mrežama. Policija pokrenula istragu
 /Twitter

Njemačka policija zajedno s državnom sigurnosnom službom (BfV) pokrenula je istragu o nacističkim pozdravima koji se vide u videu nedavno snimljenom na proslavi Oktoberfesta. Kako javljaju mediji, incident se dogodio u njemačkoj pokrajini Saskoj u ponedjeljak.

Na videu koji kruži internetom vide se tri muškarca i jedna žena kako uzdižu desnicu odjeveni u tradicionalnu bavarsku nošnju i pjevaju pjesmu Erika. Kako piše Bild, jedan od posjetitelja napravio je zabranjenu gestu čak 14 puta u 16 sekundi. Nakon incidenta, policijski službenik izjavio je da su snimku predali nadležnom odjelu.

Prema Kaznenom zakonu Njemačke, nacistički pozdrav i korištenje bilo kakvih simbola povezanih s nacistima je "neustavno", a počinitelji mogu biti poslani iza rešetaka do tri godine. Međutim, vlasti tek trebaju otkriti identitete osumnjičenih koji su umiješani u ovo nedjelo.

Video Nijemaca na Oktoberfestu pojavio se i na društvenim mrežama, gdje se navodi kako su Poljaci pobjesnili kada su vidjeli snimku.

Organizatori Oktoberfesta ogradili su se od incidenta, piše Bild. "Jasno se distanciramo od takvih posjetitelja, samo želimo normalno slaviti Oktoberfest", rekao je Matthias Braune, jedan od organizatora. Glasnogovornik policije Marcel Malchow rekao je u ponedjeljak za Bild da će se BfV od sada baviti slučajem. BfV je služba odgovorna za istraživanje slučajeva povezanih s ekstremističkim i terorističkim aktivnostima u Njemačkoj.

Inače, pjesmu ‘Erika" komponirao je Herms Niel 1938. godine, a postala je najpopularnija koračnica Wehrmachta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:20