RACIJE U NJEMAČKOJ

Član radikalnog pokreta ‘Građani Reicha‘ planirao nabaviti oružje u Hrvatskoj i oteti ministra zdravstva

Dotični je namjeravao sudjelovati u otmici ministra zdravstva Karla Lauterbacha, priopćilo je državno odvjetništvo u Münchenu

Ilustrativna fotografija

 Nicolas Armer/Afp/Profimedia/Nicolas Armer/afp/profimedia

Njemačka policija poduzela je racije u nekoliko država protiv članova desničarskog, ekstremističkog pokreta "Građani Reicha" i uhitila nekoliko osumnjičenih, objavili su u utorak tužitelji.

Jedan osumnjičenik namjeravao je sudjelovati u planiranoj otmici ministra zdravstva Karla Lauterbacha i u tu svrhu nabaviti vatreno oružje u Hrvatskoj, priopćilo je državno odvjetništvo u Münchenu.

Pristaše "Građana Reicha" ne priznaju legitimitet njemačke vlade i odbacuju njezine demokratske te ustavne strukture kao što su parlament i sudovi.

Grupa je optužena za urotu s ciljem nasilnog rušenja političkog sustava u Njemačkoj i uspostave nove vlade.

Policija je u utorak uhitila i osobu koju sumnjiči da je skupini osigurala server za komunikaciju te da je sudjelovala u administraciji zatvorene chat grupe. Drugi osumnjičenik se tereti da je članove skupine podučavao u rukovanju radijskom opremom. Istražitelji ga terete i da je u chat grupama pozivao na sudjelovanje na sastancima udruge.

Osumnjičenici se povezuju sa skupinom "Ujedinjeni domoljubi", za koju se tvrdi da je planirala državni udar i novi ustav temeljen na njemačkom carstvu iz 1871.

Petorici navodnih pripadnika Ujedinjenih domoljuba već se sudi. Viši regionalni sud u Koblenzu optužio je četiri muškarca i jednu ženu za planiranje državnog udara te namjeru ubojstva ministra zdravstva.

Godine 2022. njemačka obavještajna agencija procijenila je da u Njemačkoj djeluje 23.000 pripadnika Građana Reicha i šire scene, 2000 više nego prethodne godine.

Policija je posljednjih mjeseci provela više racija u domovima i uredima navodnih članova pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:04