PUTINOV PLAN ZA INTERPOL

NA ZAPADU PODIVLJALI NAKON ŠTO SU SAZNALI TKO ĆE BITI NOVI ŠEF INTERPOLA! Putin će sada kao od šale dolaziti do bitnih informacija

An honor guard opens the door as Russian President Vladimir Putin (R) enters a hall to attend a meeting with members of the Presidential Council for Civil Society and Human Rights at the Kremlin in Moscow, Russia, October 1, 2015. REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool TPX IMAGES OF THE DAY - GF10000228780
REUTERS

 

U Moskvi trljaju ruke od zadovoljstva: vrlo su veliki izgledi da danas na sjednici Izvršnog odbora Interpola za novog predsjednika te organizacije bude izabran Aleksander Prokopčuk.

Sjednica se održava u Dubaiju, a Prokopčuk bi se na čelo Interpola mogao popeti zato što je Kina svojevoljno uklonila svog predsjednika. Naime, krajem rujna je tadašnji predsjednik, Kinez Meng Hongwei, iz sjedišta Interpola u Lyonu otputovao kući. On je i dalje bio na položaju zamjenika ministra javne sigurnosti. Nakon što je sletio u Peking, poslao je ženi sliku noža i rekao da čeka novu poruku koja više nije stigla.

Kina je nekoliko dana poslije potvrdila da je Meng uhićen zbog sumnje u korupciju, a istodobno je u Interpol stiglo njegovo pismo kojim traži trenutno razrješenje s pozicije.

Agencije

Aleksander Prokopčuk je 2016. godine izabran za potpredsjednika Interpola, a riječ je o iskusnom profesionalcu, kako stoji na službenim stranicama. Trenutačno je na čelu ruskog odjela za Interpol u Ministarstvu vanjskih poslova. Studij, koji nije odavao da bi se mogao posvetiti policijskom poslu, završio je u Kijevu: diplomirao je romanistiku i germanistiku.

Tome je pridodao Rusku nacionalnu poreznu akademiju, ali tek 2000. godine. Dotad je radio u nizu sigurnosnih agencija koje su se bavile i borbom protiv korupcije. Ruski predsjednik Vladimir Putin dao mu je 2003. godine čin general bojnika. Ali vojni. To se tumači jednom rečenicom: Sudionik vojnih operacija.

U navedenom je razdoblju, dakle 1990-ih, Rusija vojno intervenirala u Čečeniji. Od 2003. godine Prokopčuk je u Ministarstvu unutarnjih poslova i opet na poslovima borbe protiv gospodarskog i poreznog kriminala. A to je posao zbog kojega se u Rusiji lako gubi glava, ali i posao čiju uspješnost određuje politika. Da pojasnimo, borba protiv korupcije je oruđe u rukama politike koja odlučuje protiv koga se pokreću akcije, a protiv koga ne.

Strani jezici

Te je godine počeo progon tada najbogatijeg Rusa Mihaila Hodorkovskog, vlasnika u međuvremenu uništene naftne kompanije Jukos. Nigdje nema podataka je li Prokopčuk bio uključen u tu operaciju. Osim ruskog, engleskog, francuskog i njemačkog, potpredsjednik Interpola govori i talijanski i poljski. Nije naveden i ukrajinski, iako je Prokopčuk rođen u toj zemlji, 1961. godine. I prvi je Rus koji je ušao u Izvršni odbor Interpola. Konkurent mu je Kim Jong-Yang iz Južne Koreje.

Zahtjev

Mogući izbor Prokopčuka izazvao je negativne reakcije u međunarodnoj javnosti jer je sasvim jasno da će Putin tako dobiti svoju marionetu na čelu važnog međunarodnog tijela. Kremlj će imati izravni uvid u niz informacija i bitno će lakše moći doći do podataka o disidentima kojih se želi dočepati. Prokopčuk je, kako navode britanski dužnosnici, u ruskome Ministarstvu unutarnjih poslova bio zadužen za smišljanje optužnica protiv ruskih disidenata koje su zatim slane u Interpol. I bile stavljene u kategoriju “crvene obavijesti”, što odgovara međunarodnom uhidbenom nalogu.

Kremlj osudio upletanje u izbor predsjednika Interpola

Kremlj je osudio u utorak "upletanje" u izbor novog predsjednika Interpola, predviđen ovog tjedna, nakon negodovanja, posebice američkih senatora, kao reakcija na informacije koje kažu da se ruski general nalazi među favoritima.

"Radi se o vrsti upletanja u izbore međunarodne organizacije", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

"Kako to drukčije možemo nazvati?", upitao je on.

Okupljeni na općoj skupštini od nedjelje u Dubaiju, delegati Interpola trebali bi izabrati u srijedu nasljednika njihova bivšeg kineskog šefa koji je tajanstveno nestao početkom listopada prilikom putovanja u svoju zemlju.

Dva su kandidata u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je Meng trebao dovršiti 2020.: sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Po britanskom dnevniku Times u nedjelju, "britanski dužnosnici očekuje da se Aleksandra Prokopčuka (56), veterana ruskog ministarstva unutarnjih poslova, izabere za predsjednika Interpola".

Na tu su informaciju smjesta reagirali kritičari Kremlja, posebice britanski ulagač William Browder, u sukobu s ruskim vlastima, kao i američki senatori.

U otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak, četiri senatora pozvala su delegate Interpola da odbace kandidaturu Prokopčuka.

 

Dovršen podvodni dio Turskog toka

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdoğan jučer su obilježili službeni dovršetak podvodnog dijela plinovoda Turski tok. Riječ je o projektu koji je ruska energetska kompanija Gazprom pokrenula nakon što je, pod pritiskom Bruxellesa, zaustavljen projekt Južni tok koji je trebao ruski plin preko Balkana distribuirati prema Europi. Putin i Erdoğan u Istanbulu su dali nalog za posljednji var na cjevovodu u dužini od 930 kilometara pod Crnim morem.

Iz Gazproma su izvijestili da je ova etapa projekta trebala biti završena u prosincu. Nastavlja se gradnja kopnenih odvojaka, a očekuje se da bi plinovod mogao početi funkcionirati krajem iduće godine. Turska se nada da će, ako se i ostvari projekt izvoza kaspijskog plina prema Europi, postati energetsko čvorište na istočnom Mediteranu. (Ž.T.)

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo