DONESENA ODLUKA

INTERPOL ODABRAO NOVOG PREDSJEDNIKA Rusija izgubila poziciju na koju je računala, Putinov čovjek ipak nije pobijedio...

 
Novi predsjednik Interpola Kim Jong Yang
 Interpol

Izabran je novi predsjednik Interpola. Bit će to Kim Jong Yang iz Južne Koreje, a Interpol je njegovim izborom odbio ruskog kandidata koji je optužen za zlouporabu sustava uhidbenog naloga, piše BBC.

Dva su kandidata bila u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je bivši kineski šef trebao dovršiti 2020.: sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Prokopčuk (57), inače rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola.

Kima su za tu funkciju odabrale 194 države članice Interpola na godišnjem kongresu u Dubaiju. Odabran je unatoč tome što se već dugo kao o novom predsjedniku Interpola govorilo o Rusu Aleksanderu Prokopčuku. Ipak, postojala je velika zabrinutost oko toga da će Prokopčuk tu svoju ulogu koristiti protiv kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina. Premda je predsjednička dužnost više počasne nego operativne naravi, kandidatura ruskog generala izazvala je gnjev kritičara Moskve zbog straha da bi svjetska policija mogla postati oruđe u službi Rusije.

Četvero američkih senatora su u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak pozvali predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu.

Reakcija Kremlja bila je štura, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov je u utorak izrazio negodovanje zbog "jedne vrste upletanja" a rusko ministarstvo unutarnjih poslova je ocijenilo da je "neprihvatljiva politizacija" te "strukovne međunarodne organizacije".

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države "čvrsto podupiru" južnokorejskog kandidata za predsjednika Interpola u utrci s ruskim suparnikom.

Kimov izbor za šefa Interpola dolazi nakon što je bivši predsjednik te institucije, Kinez Meng Hongwei, nestao u rujnu, dok je putovao iz sjedišta Interpola u Lyonu, kući u Kinu. Peking je potvrdio da je Hongwei priveden i da je pod istragom zbog navodnog uzimanja mita.

Kim će na tom položaju biti iduće dvije godine, do kraja Mengova mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21