ZEMLJE U RAZVOJU NA ČELU

NAFTA I UGLJEN ODLAZE U POVIJEST? Zemlje u razvoju predvode investicije u zelenu energiju!

U 2015. godini uloženo je rekordnih 286 milijardi dolara u obnovljive izvore energije
 EPH / Reuters

Iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora u 2015. godini raslo je po dosad neviđenoj razini, piše BBC koji se poziva na globalno izvješće o obnovljivim izvorima energije.

Po podacima izvješća prošle je godine u "zelenu" energiju investirano 286 milijardi dolara diljem svijeta, što je dvostruko više nego u nove termoelektrane na ugljen ili plin. I što je najbolje od svega, ovaj investicijski boom predvode zemlje u razvoju koje su potrošile više na obnovljive izvore energije nego bogate države.

Tako je prošle godine diljem svijeta dodano čak 147 gigavata novih energetskih kapaciteta koji dolaze iz obnovljivih izvora, što odgovara godišnjoj proizvodnji cijelog afričkog kontinenta.

Najveći dio novih kapaciteta zelene energije otpada na Kinu (čak trećina, većinom zbog ogromnih novih hidroelektrana), SAD, Japan, Indiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali kad se pogleda omjer investicija u odnosu na BDP po glavi stanovnika, svijet predvode Mauritanija, Honduras, Urugvaj i Jamajka. I sve to u okolnostima kad je cijena nafte na vrlo niskim razinama...

Christine Lins iz međunarodnog tijela energetskih eksperata REN21 smatra da je ovo prekretnica:

- Ovi podaci jasno pokazuju da su ukupni troškovi energije iz obnovljivih izvora toliko pali da se države u razvoju mogu orijentirati na njih. Bez problema se mogu natjecati s izvorima energije iz fosilnih goriva - kaže Lins.

U ovoj rastućoj industriji po nekim procjenama radi više od 8 milijuna ljudi na našoj planeti, a taj broj može samo rasti. Kako kaže Lins, "najbolje tek dolazi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 00:46