LA FAMILIA

Najjači napad vlasti na narkomafiju u SAD

Dileri su uhićeni u 38 gradova, a otkriveni su laboratoriji, skladišta i tamnice za konkurente

OKLAHOMA CITY - U najvećem pojedinačnom udaru u povijesti američkih agencija za suzbijanje narkotika u SAD-u je tijekom dva dana u 38 gradova uhićeno više od 300 meksičkih dilera.

Meksička narkomreža

Agenti DEA-e, FBI-a i još nekoliko agencija upali su prije zore u kuće šefova američkog narkopodzemlja i razotkrili kako funkcionira i koliko je u rasprostranjena meksička narkomreža u SAD-u. U operaciji Coronado meta je bila samo La Familia, relativno mlada banda iz meksičke provincije Michoacan, za koju se vjeruje da je postala moćnija i brutalnija od ostalih krijumčarskih lanaca u Meksiku. Tamošnje vlasti, pak, već godinama vode borbu s podivljalim nasiljem na ulicama i pokušavaju spriječiti da ta siromašna država postane nova Kolumbija.

Mapa uhićenja pokazala je da je La Familia u potpunosti preuzela američko tržište te da uporišta nema samo u državama na jugu, kako se dosad vjerovalo, nego je svoju mrežu uspostavila i uz samu kanadsku granicu.

Vojno oružje

U Atlanti su naizgled obične kuće raštrkane po predgrađima otkrivene kao skladišta, laboratoriji ili, pak, tamnice za otete suparnike i protivnike, a pronađeno je i sofisticirano vojno oružje. DEA je objavila da je da su članovi novačeni uz filozofiju o pripadnosti istoj religiji i obitelji. Zabranjeno je bilo prodavati drogu Meksikancima i ona je bila namijenjena isključivo Amerikancima. Osim toga, kodeks bande strogo je zabranjivao napade na ženu i djecu. No, izvan toga operiralo se bez ikakavih skrupula, pa su tako drogu distribuirali u centrima za rehabilitaciju, mameći stare ovisnike natrag na ulicu.

Zaplijenjeno je 62 kilograma heroina, 330 kilograma metamfetamina, 480 kilograma marihuane i velika količina oružja i vozila. U akcijama proteklih godina protiv La Familije uhićeno je više od 1100 članova u SAD-u.

Vjeruje se da je kartel nastao iz grupe osnovane za borbu protiv korumpiranosti policije i uličnog kriminala u Meksiku. Službeni meksički izvori navode da banda ima izvršno vijeće koje se sastoji od eksponiranih vođa poput biznismena i političara te vođa u sjeni - šefova krijumčarskih operacija.

Ozbiljan trening

Novi članovi prolaze kroz trening koji traje od tri do šest mjeseci u ilegalnom kampu gdje ih treniraju bivši vojni specijalci. Banda koristi iste uniforme i opremu kao i službene jedinice, što im često omogućava neometano operiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:36