DRAMA NA BLISKOM ISTOKU

NAJOPASNIJA SVJETSKA KRIZA IDE PREMA USIJANJU Totalna blokada Katara se nastavlja, a Trump nimalo ne pomaže, Saudijci trljaju ruke

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2017. u 12:10

FILE PHOTO: Qatar's Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani meets with U.S. President Donald Trump in Riyadh, Saudi Arabia, May 21, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Jonathan Ernst/File Photo / REUTERS

Katarski emir Šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani i Donald Trump u Rijadu

Saudijska Arabija i Bahrein pozdravili su u subotu zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa upućen Kataru da prestane podupirati terorizam, ali nisu odgovorili na poziv State Departmenta da smanje pritisak na tu zemlju u Perzijskome zaljevu.

Nakon što je prekinula veze s Katarom, Saudijska Arabija je priopćila da je predana "odlučnoj i brzoj akciji za prekidanje svih izvora financiranja terorizma", a prenijela je državna novinska agencija SPA pozivajući se na "službeni izvor".

U odvojenoj izjavi objavljenoj u petak, Ujedinjeni Arapski Emirati pohvalili su "Trumpovo vodstvo" u traženju da Katar okonča potporu ekstremizmu.

Trump je optužio u petak Katar za financiranje terorizma dok su Pentagon i američki državni tajnik Rex Tillerson pozvali Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Zaljeva da ublaže blokadu Katara, rekavši da ona izaziva neželjene humanitarne posljedice i utječe na borbu protiv IS-a.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s tim malim emiratom koji optužuju da podupire terorizam i glavnog suparnika Iran, a što Katar odbacuje.

Izdvajamo