DRAMA NA BLISKOM ISTOKU

NAJOPASNIJA SVJETSKA KRIZA IDE PREMA USIJANJU Totalna blokada Katara se nastavlja, a Trump nimalo ne pomaže, Saudijci trljaju ruke

Katarski emir Šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani i Donald Trump u Rijadu
 Jonathan Ernst/File Photo / REUTERS

Saudijska Arabija i Bahrein pozdravili su u subotu zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa upućen Kataru da prestane podupirati terorizam, ali nisu odgovorili na poziv State Departmenta da smanje pritisak na tu zemlju u Perzijskome zaljevu.

Nakon što je prekinula veze s Katarom, Saudijska Arabija je priopćila da je predana "odlučnoj i brzoj akciji za prekidanje svih izvora financiranja terorizma", a prenijela je državna novinska agencija SPA pozivajući se na "službeni izvor".

U odvojenoj izjavi objavljenoj u petak, Ujedinjeni Arapski Emirati pohvalili su "Trumpovo vodstvo" u traženju da Katar okonča potporu ekstremizmu.

Trump je optužio u petak Katar za financiranje terorizma dok su Pentagon i američki državni tajnik Rex Tillerson pozvali Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Zaljeva da ublaže blokadu Katara, rekavši da ona izaziva neželjene humanitarne posljedice i utječe na borbu protiv IS-a.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s tim malim emiratom koji optužuju da podupire terorizam i glavnog suparnika Iran, a što Katar odbacuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:02