TAJNI PLAN

NAJVAŽNIJA SEKS-ZAMKA HLADNOG RATA Unajmili prostitutku da hitno zavede sina Leonida Brežnjeva

Britanski obavještajci pokušali su uz pomoć atraktivne švedske agentice namamiti u klopku sina bivšeg sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva, otkrivaju upravo objavljeni memoari bivšeg šefa švedske obavještajne agencije Sapo, Olofa Franstedta.

Franstedt je bio na čelu Sapoa od 1966. do 1978. godine, a u knjizi pod naslovom “Lovac na špijune” opisuje kako je bila zamišljena ta akcija.

Hedonističke zabave

Britanci su, naime, vjerovali da bi kompromitirajuće fotografije Jurija Brežnjeva bile dovoljne za ucjenu pomoću koje bi dobivali informacije i usluge u hladnoratovskoj špijunskoj igri, piše The Times.

A za zadatak je izabrana tajanstvena agentica o kojoj je poznato jedino da joj je ime bilo Ann, a navodno nikad nije zakazala. Međutim, plan da namami Jurija propao je jer je dvostruki švedski agent Jurija upozorio da mu se sprema zamka.

“I danas sam bijesan kad se toga sjetim”, kaže Franstedt u svojoj knjizi.

U to doba, 70-ih, kad je Jurij stigao u Stockholm kako bi vodio tamošnju rusku gospodarsku misiju, švedski glavni grad bio je poznat po hedonističkim zabavama i tzv. pidžama partyjima koje je Sapo ponekad snimao.

Nekoliko agentica angažirano je da zavedu Jurija i još dva Rusa iz njegove pratnje te ih odvuku u stan u bogataškoj četvrti Ostermalm. To je redovito palilo sa Šveđanima i zapadnjacima pa je špijunski vrh bio uvjeren da će uspjeti i u slučaju mladih Rusa. Stan je bio ozvučen i u njega su postavljene kamere, no bespotrebno, kako se pokazalo kasnije.

“Ključno oružje bila je Ann, a Britanci su nas uvjeravali kako nikad nije podbacila”, objasnio je Franstedt u knjizi. Zato je loš rezultat još više zapanjio organizatore operacije. Tek se poslije doznalo da su Rusi o svemu bili obaviješteni.

Krtica je bio švedski agent Stig Bergling, zaposlen u Sapou između 1973. i 1979., a njegova uloga u propaloj misiji otkrivena je tek kad je osuđen za izdaju 1979. godine.

Doživotni zatvor

Bergling je dobio doživotnu kaznu zatvora, ali je pobjegao 1987. da bi se vratio i prijavio 1994. i odslužio još tri godine. Juri Brežnjev je zauzeo visoku poziciju u ruskom ministarstvu trgovine u Moskvi, a onda je bio prisiljen otići u mirovinu zbog optužbi za korupciju. Umro je prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:19