PROBLEM LIKVIDNOSTI

NAKON KATARA, OPEC OSTAJE BEZ JOŠ JEDNE ČLANICE Međunarodni kartel zemalja izvoznica nafte napušta i Ekvador

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.10.2019. u 21:19

Iro-A oil platform, Ecuadorian Amazon, illuminated at night. The controversial drilling for oil in the Yasuni National Park has provoked disputes between oil companies, environmentalists and local indigenous peoples. Photographed in Yasuni National Park, Amazon rainforest, Ecuador., Image: 102978551, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Naftna platforma u Ekvadoru

Ekvador je najavio izlazak iz članstva Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) početkom iduće godine zbog problema s proračunom.

Ta južnoamerička zemlja želi proizvoditi više sirove nafte kako bi povećala proračunske prihode. Zbog toga su više puta prekršili dogovorene proizvodne kvote u sklopu OPEC-a.

"Odluka proizlazi iz problema i unutarnjih izazova kojima se zemlja mora pozabaviti vezano za održivost proračuna", objavilo je ekvadorsko ministarstvo energetike u utorak u priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

"Mjera je u skladu s vladinim planom smanjenja javne potrošnje i generiranja novih prihoda", dodaje se.

Ekvador proizvodi oko 545.000 barela sirove nafte dnevno, a ima problema s likvidnošću zbog velikog proračunskog manjka i inozemnog duga. U veljači je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postigao dogovor o kreditu od 4,2 milijarde dolara, od čega su mu odmah isplaćena 652 milijuna.

Ujedno im se otvorila mogućnost za dodatnih šest milijardi dolara zajma. Unatoč odluci o istupanju iz članstva, Ekvador će i dalje podupirati OPEC-ova nastojanja da se stabilizira svjetsko tržište nafte, priopćilo je ministarstvo.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuju opskrbu od početka ove godine za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i poduprli cijene nafte. Sporazum je u srpnju produljen do ožujka 2020. godine.

Izlazak Ekvadora iz članstva neće prouzročiti probleme u naftnom kartelu, smatra Rene Ortiz, bivši ekvadorski ministar energetike. "Posrijedi je u prvom redu političko pitanje", dodaje.

Ekvador je postao članom OPEC-a 1973. godine, izašao je iz članstva 1992. godine i ponovo mu pristupio 2007.

I druge su zemlje iz proračunskih razloga istupale iz naftnog kartela. Indonezija je 2016. suspendirala članstvo jer je željela povećati proizvodnju nafte, a Katar je izašao 1. siječnja ove godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo