DANI PANIKE I DVOJBI

Nakon što su mediji u Srbiji sa zabrinutošću prenijeli tekst Jutarnjeg o Putinu i Vučiću, stigla je vijest zbog koje je Vučiću pao kamen sa srca...

 
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Nakon nekoliko dana panike i nedoumica, Aleksandru Vučiću je laknulo - dobio je poziv Vladimira Putina na njegovu četvrtu inauguraciju, 7. svibnja.

Srbijanski predsjednik, zbog obveza i posjeta Turskoj, neće joj prisustvovati, ali zato će u Moskvu 8. i 9. svibnja. Dvojica bi se predsjednika, kako pišu srbijanski mediji, trebala susresti 9. svibnja. Aleksandru Vučiću pao je kamen sa srca jer je prvotno Putinov poziv izostao, a dobio ga je predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik. Doduše, on je rekao da 7. svibnja ima slavu te da će kao svaki “pravi srpski domaćin” biti kod kuće. No, vidjet ćemo.

Diplomatski status

Naime, nakon što je Jutarnji pisao da Vučić nije dobio poziv te da mu je to “prvi žuti karton” iz Moskve zbog prebliskih odnosa s Angelom Merkel, pa mu na ovaj način poručuju da više ne smije otezati (odnosno da Moskva to više neće dugo tolerirati) s davanjem diplomatskog statusa ruskoj bazi u Nišu, istovjetan kakav su dobili i predstavnici NATO-a u Srbiji, mnogi beogradski mediji prenijeli su priču kazni iz Moskve. Predsjednik Vučić je rekao da nije dobio poziv na inauguraciju, ali se nada da će ga “dobiti za dan, dva”. I tako je jučer iz njegova ureda objavljeno da je dugoočekivani poziv iz Kremlja stigao.

- Srbija je neovisna zemlja. Poslije puno godina neovisna i u donošenju svojih odluka. Izbor Srbije je put u EU, ali i prijateljstvo s Rusijom, Kinom i Turskom - izjavio je Vučić i ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Vučić je ponovno pred put u Moskvu objavio da nema ništa od srpskog ulaska u NATO, što je pravi melem za ruske uši, a Vučić će to još jednom morati demonstrirati pred Rusima, koji su zaprijetili da Beograd to ne smije pomisliti ni u snu.

Ovih je dana objavljeno da će iz Bjelorusije na srbijansku adresu stići još četiri MiG-a 29, a u talk showu moskovske TV postaje Rossiya 24 rečeno je da, osim s NATO-om (bez pregovora o ulasku), Srbija namjerava pojačati suradnju i s ruskim vojno-političkim savezom Dogovor o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), koji okuplja Rusiju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Armeniju. Ne zna se što bi moglo biti na stolu razgovora s Putinom ni kakav će biti format susreta (oni bi se, pišu Rusi, trebali naći na marginama proslave Dana pobjede).

U Turskoj Kosovo

Kosovo će biti tema razgovora i s Recepom Erdoğanom, pogotovo zato što iz Prištine kažu da će Zajednica srpskih općina biti maksimum onoga što bi Srbi mogli dobiti - ali kada priznaju neovisnost Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:43