NA DAN ŽENA

NAPAD O KOJEM BRUJI SRBIJA Poznata aktivistica tvrdi da ju je muškarac u društvu Sergeja Trifunovića udario šakom u glavu

 
Sergej Trifunović
 Darko Tomaš / Hanza Media

Ksenija Radovanović, aktivistica inicijative „Ne davimo Beograd" koja se protivi izgradnji "Beograda na vodi", fizički je napadnuta na Međunarodni dan žena nakon dodjele BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu, koje je dobila i njezina inicijativa. Napad na nu je izvršio, kako kaže Radovanović, nuškarac koji se je bio u društvu poznatog glumca i lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, koji se prometnuo u lidera velikih uličnih demonstracija protiv režima Aleksandra Vučića, a koje se održavaju svake subote.

S Ksenijom su razgovarali novinari Deutsche Wellea koji su je zamolili da opiše što se točno dogodilo 8. ožujka.

- Dobila sam udarac nakon što sam reagirala na bahato ponašanje i verbalne uvrede nepoznatog muškaraca. On je prvo grubo prošao između prijateljice i mene odgurnuvši nas. To je nešto s čime se žene svakodnevno susreću, ali u tako divnoj večeri, u tako divnom okruženju, ja takvo ponašanje nisam očekivala. Zaista je odskakao. I ja sam ga zamolila da obrati pažnju, a on se samo nasmijao i otišao. Poslije petnaest minuta ja sam pogledala u pravcu grupe ljudi s kojima je stajao, među kojima je bio i Sergej Trifunović. I kako sam se okrenula, on mi se obratio riječima "šta gledaš ćorava", što me užasnulo. Ja sam zamucala "kako to misliš ćorava", jer imala sam naočale. On je ponovio "Šta je bilo, šta gledaš ćorava" prilično prijetećim glasom te mi se unio u lice. Ja nisam znala što da radim, imala sam u čaši malo vode i onda sam ga polila iznad glave tom vodom. Nakon toga me je udario u glavu - naočale su mi odletjele dva metra, a i ja metar - ispričala je Radovanović za DW. Njezina sreća je, kaže, bila da su žene oko nje znale kako treba reagirati.

- To su žene koje se svakodnevno susreću sa slučajevima nasilja prema ženama i one znaju kako reagirati. Stale su oko mene i pokušale me zaštititi. Da je muška borba, bilo bi drži ovoga, drži onoga. On je pobjegao, a ja sam potražila naočale jer bez njih ne vidim. Sergej je otišao za njim, a onda se na kratko vratio da vidi što se dogodilo. Ja sam pokušala od njega saznati ime te osobe, ali on mi nije htio reći kako se taj muškarac zove. Ja sam pozvala policiju, ali i Sergej je otišao prije nego je policija stigla.

Radovanović je rekla i da je žalosna što se tri dana kasnije i dalje ne zna identitet njezina napadača.

Svjedoci su opisali kako je Sergej Trifunović pobjegao na motoru netom prije nego su došli policajci, piše Blic. Osim Radovanović, i druge žene su potvrdile kako je poznati glumac bio na licu mjesta i kako nije htio otkriti identitet napadača.

- Prisustvovala sam trenutku kada je Sergej Trifunović pobjegao na svom motoru 10 sekundi prije nego je došla policija. Sve one riječi koje koristi za svoje političke protivnike se također odnose i na njega - napisala je tako na Twitteru Maja Žilić.

Nakon što je Radovanović progovorila o napadu i Trifunovićevom odbijanju da otkrije identitet napadača, na Twitteru je krenuo niz zahtjeva prema glumcu da se oglasi o događaju i otkrije tko je napadač. On se nakon višesatne šutnje oglasio izjavom za agenciju Beta.

- Tko je osoba koja je sudjelovala u incidentu, ja zaista nemam pojma. Ni tko je, ni kako se zove, rekao je i dodao da aktivisticu uopće ne poznaje, a da ni incident nije vidio jer je bio okrenut leđima te da je samo čuo vrisak. Radovanović je, dodaje, bila u društvu njegova poznanika iz viđenja i njemu se nakratko javio, ali prije incidenta.

- Onda su taj tip i moj poznanik izjurili napolje, a ja za njima da vidim što se dogodilo. Kada sam se vratio popiti svoje piće s prijateljima, dočekala me neviđena agresija njih pet-šest djevojaka, koje su me vukle i izbacivale van tvrdeći da je moje 'osiguranje' udarilo jednu od njih, rekao je Trifunović agenciji Beta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:21