OTKRIĆE

Narod Maja koristio je duhan kao halucinogen

ZAGREB - Američki znanstvenici otkrili su tragove nikotina u 1300 godina staroj posudi koja je pripadala drevnoj civilizaciji Maja.

To je prvi fizički dokaz da je taj narod, koji je mahom živio na području Yucatana u Meksiku te u Hondurasu, Salvadoru, Belizeu i Gvatemali, koristio duhan.

‘Kuća duhana’

Arheolozi su na lokaciji Mirador Basin u Meksiku pronašli oko šest centimetara visoku glinenu posudu koja je napravljena 700 godine.

Na njoj su bili hijeroglifi čije su značenje znanstvenici preveli kao “kuća duhana”. Koristeći dvije metode analitičke kemije znanstvenici Jennifer Loughmiller-Newman s Državnog sveučilišta New York i Dmitri Zagorevski iz Politehničkog instituta Rensselaer našli su u posudi tragove nikotina.

- To je drugi slučaj u kome je analiza ostataka pokazala da je majanska posuda uistinu i sadržavala sastojak koji je bio naznačen hijeroglifima.

Jedini slučaj dosad bila je jedna posuda nađena prije više od 20 godina, a na kojoj je pisalo da sadrži kakao - rekla je za Discovery News Jennifer Loughmiller-Newman.

Ona je zajedno s kolegom Zagorevskim analizirala više od 50 različitih posuda civilizacije Maja.

- Istraživanje sastojaka koje su konzumirali drevni narodi pruža nam uvid u tradiciju i običaje pojedinačne civilizacije - rekla je Loughmiller-Newman koja smatra da duhan nađen u jednoj posudici vjerojatno nije bio korišten za pušenje.

Dodavali ga alkoholu

- Duhan koji su poznavali drevni ljudi Maja bio je mnogo jači nego onaj koji se koristi danas u cigaretama. Sasvim je moguće da je bio toliko jak da je izazivao halucinogena sviojstva - naglasila je Loughmiller-Newman koja smatra da su pripadnici Maja duhan u prahu miješali s različitim sastojcima i zatim žvakali ili dodavali u alkohol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:42