TSUNAMI EMOCIJA

Objavljen emotivni video: Branitelji iz Azovstala prvi se put susreli s obiteljima nakon izlaska iz zarobljeništva

Uživo pratimo ključne trenutke ruske invazije na Ukrajinu

Susret pripadnika bojne Azov s obiteljima

 Olena Zelenska/Twitter

Ključni događaji:

- Ukrajinske snage probile ruske linije na jugu zemlje

- Smijenjen zapovjednik zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije, jednog od pet vojnih okruga koji čine ruske oružane snage

- Generalni direktor Nuklearne elektrane Zaporižja Igor Murašov pušten je na slobodu nakon što je priveden prošlog petka

- Polovica mobiliziranih muškaraca u Habarovsku poslana kući, povjerenik smijenjen

- Bivši general: Ako padne Herson, Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje

- Sullivan obećao daljnju potporu SAD-a Ukrajini

- Niti jedna od četiri ukrajinske oblasti koje je Ruska Federacija prošlog tjedna ilegalno aneksirala nije u potpunosti pod njezinom kontrolom


>>> NOVO, 0:15 >>> Pet zapovjednika bojne Azov koji su zajedno s još više od 200 ukrajinskih branitelja sudjelovali u bitki za Mariupolj i bitki za čeličanu Azovstalj u ponedjeljak su se u Turskoj susreli sa svojim obiteljima, prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom i predstojnikom Ured predsjednika Ukrajine Andrijem Jermakom.

Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volinskij, Oleh Homenko i Denis Šleha izgrlili su i izljubili svoje supruge i djecu odmah čim su ih ugledali. Suze radosnice nisu prestale teći tijekom cijelog susreta.

Prokopenko, Palamar, Volinskij, Homenko i Šleha primili su ordenje Zlatne zvijezde te proglašeni herojima Ukrajine. Kako je Zelenska rekla Ukrinform, susret pripadnika bojne Azov i njihovih obitelji organizirao je Jermak.

"Bilo je jako emotivno. Put do ovog trenutka bio je dug i težak. Napokon, uspjeli su se zagrliti", ustvrdila je Zelenska nakon susreta.

"Mariupolj je postao naš Termopil. Kao što cijeli svijeta zna za onih 300 Spartanaca, tako treba znati i za obranu i tragediju Mariupolja. Najvažnije od svega, naši heroji moraju ostati živi", rekao je Jermak.

Branitelji Mariupolja na slobodu su pušteni 21. rujna. Tada je održana razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajini. Pripadnici bojne Azov ostat će u Turskoj do kraja rata u Ukrajini, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan jamči da će biti na sigurnom.


21:45 Niti jedna od četiri ukrajinske oblasti koje je Ruska Federacija prošlog tjedna ilegalno aneksirala nije u potpunosti pod njezinom kontrolom, piše The Guardian.

Ruska je vojska u ponedjeljak priznala da su joj ukrajinske snage nanijele poraz u Hersonskoj oblasti. Rekla je da pobjedu izvojevala pomoću "superiornim tenkovima". Ukrajinci su se probili do područja oko sela Zoltaje Balke i Aleksandrovke.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Ruske Federacije Igor Konašenkov rekao je da su ruske trupe bile formirale "unaprijed pripremljenu obrambenu liniju". Ustvrdio je da i dalje uspješno pucaju po Ukrajincima.

Konašenkovi su komentari priznanje da je ukrajinska kontraofenziva na jugu zemlje nakon dva mjeseca urodila plodom. Ukrajinski su vojnici na tom području naoko ostvarili najveće dobitke od početka rata.

Kijev još nije komentirao ostvarene dobitke.


19:35 Rekordnih 83 posto Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži NATO savezu, objavila je u ponedjeljak kijevska agencija za ispitivanje javnog mnijenja, navodeći rezultate ankete provedene nakon što je Kijev podnio zahtjev za članstvo u vojnom bloku.

Agencija Rating Group provela je anketu na uzorku od 2000 ispitanika 1. i 2. listopada nakon što je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da Ukrajina podnosi ubrzani zahtjev za članstvom u NATO savezu.

Riječ je o dosad najvećem zabilježenom postotku ljudi u Ukrajini koji podržavaju članstvo u NATO-u, poručio je Rating Group.

Svega četiri posto ispitanika je reklo da bi glasali protiv pridruživanja bloku, a devet posto ih je reklo da ne bi glasalo uopće.

U studenom prošle godine je 55 posto ispitanika podržavalo pristupanje savezu, što pokazuje kako se naglo promijenilo javno mnijenje po tom pitanju otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Rusija se godinama protivi proširenju NATO-a, koji smatra sigurnosnom prijetnjom i neprijateljski nastrojenim.

Nova anketa pokazuje da je podrška za članstvo u vojnom bloku porasla za sedam postotnih bodova od lipnja.


18:45 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ukorio je u ponedjeljak ratnog zapovjednika Ramzana Kadirova nakon što je pozvao Rusiju da u Ukrajini upotrijebi "nuklearno oružje male snage".

- Ovo je vrlo emotivan trenutak. Čelnici regija imaju pravo izraziti svoje stajalište, no čak i u teškim trenucima, emocije treba držati podalje od bilo kakve procjene. Stoga se radije držimo uravnoteženih, objektivnih procjena - izjavio je Peskov.

Kadirov, krajnje desničarski orijentiran čelnik čečenske regije, rekao je kako bi Rusija na ponovno ukrajinsko zauzimanje strateški važnog grada Limana na istoku zemlje trebala odgovoriti "drastičnijim mjerama".

- Proglasite ratno stanje u graničnim područjima i upotrijebite nuklearno oružje male snage - izjavio je Kadirov.

Peskov mu je na to odgovorio kako je "ruska osnova za korištenje bilo kakvog nuklearnog oružja postavljena u zakonu zemlje".

Kadirov je oštro kritizirao povlačenje vojnih čelnika iz Limana smatrajući to velikim poniženjem za Vladimira Putina.


18:05 Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi objavio je u ponedjeljak na društvenoj mreži Twitter da je generalni direktor Nuklearne elektrane Zaporižja Igor Murašov ponovno na slobodi, javlja The Guardian.

- Pozdravljam puštanje na slobodu Ihora Murašova, generalnog direktora Nuklearne elektrane Zaporižja. Primio sam potvrdu da se gospodin Murašov sigurno vratio svojoj obitelji - rekao je Grossi.

Ruska je patrola Murašova uhitila prošlog petka. Uhićen je dok je putovao od elektrane prema gradu Enerhodaru, mjestu u kojem živi dobar dio zaposlenika nuklearke. Čelni čovjek tvrtke Energoatom Petro Kotin rekao je da su Murašova Rusi izvukli iz njegovog automobila i vezali mu oči. Potom su ga odvezli u nepoznatom smjeru.


17:22 Rusija je smijenila zapovjednika svog zapadnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Žuravljeva, javlja novinska kuća RBC, a prenosi Guardian.

Žuravljev, koji je vodio jedan od pet vojnih okruga koji čine ruske oružane snage, posljednji je u nizu najviših dužnosnika koji su otpušteni nakon niza poraza i poniženja ruskih trupa u ratu u Ukrajini.

Dolazi nakon dramatičnih ruskih gubitaka u sjeveroistočnoj Ukrajini u rujnu i ponovnog preuzimanja ključnog istočnog grada Limana u koji su ukrajinske snage ušle u subotu.

Žuravljova će zamijeniti general-pukovnik Roman Berdnikov, izvijestio je RBC. Službene potvrde ovih informacija za sada nema.


17:20 Češka je u ponedjeljak proširila upozorenje svojim građanima da napuste Rusiju nakon što je Moskva prošli mjesec proglasila djelomičnu mobilizaciju, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Češka vlada je već u veljači, kada je počeo rat u Ukrajini, upozorila svoje građane da ne putuju u Rusiju i da je napuste.

Ministarstvo je u ponedjeljak proširilo upozorenje, poručivši da Česi koji imaju i rusko državljanstvo mogu biti izloženi riziku zbog mobilizacije, rekla je glasnogovornica ministarstva.

"Građani Češke koji imaju i rusko državljanstvo trebali bi imati na umu da ih ruske vlasti, ako se nalaze na teritoriju Ruske Federacije, u prvom redu smatraju građanima Ruske Federacije", objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

"Češko veleposlanstvo u Moskvi ne može im pružiti odgovarajuću, punu konzularnu zaštitu".

Ministarstvo je upozorilo i da se u Rusiji ne mogu koristiti bankovne kartice izdane u Češkoj zbog sankcija.

Češka je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini i primila je stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica.

Češka je prestala odobravati vize Rusima, osim za humanitarna pitanja, kada je 24. veljače počela invazija na Ukrajinu.


16:14 Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u ponedjeljak zakone o pripajanju četiriju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji nakon na brzinu organiziranih referenduma koje su Ukrajina i zapadne zemlje osudile, ocijenivši ih nelegitimnima i prisilnima.

"Nijedan zastupnik Dume nije glasao protiv odluke kojom se nastoji i formalno uključiti ukrajinske regije Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižju u Rusiju. Odluka je donesena jednoglasno. U Ruskoj Federaciji je 89 entiteta", napisao je na Telegramu predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin objavivši i kartu Rusije koja uključuje četiri pripojene regije te Krim, koji je Rusija pripojila 2014., također uz izostanak međunarodnog priznanja.

U govoru održanom nakon glasanja, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čestitao je predstavnicima četiriju regija i rekao kako je uvjeren da će i gornji dom parlamenta odobriti mjere.

Nije se očekivalo da će rezolucije naići na protivljenje ni u Dumi ni u gornjem domu, Vijeću Federacije, koji uglavnom funkcioniraju kao svojevrsni pečati za kremaljsku politiku.

Rusija je prošli tjedan započela službeni proces pripajanja četiriju ukrajinskih teritorija, no nijedna od njih nije u potpunosti pod kontrolom ruskih vojnih snaga, a Ukrajina istodobno napreduje u protuofenzivama na jugu i istoku zemlje.


16:11 Ukrajinske snage postigle su u ponedjeljak najveći uspjeh na jugu zemlje od početka rata probivši liniju bojišnice i brzo napreduju duž rijeke Dnjepar prijeteći okruženjem tisućama ruskih vojnika, javlja Reuters.

Kijev to nije službeno potvrdio, ali su ruski izvori priznali da je ukrajinska tenkovska ofenziva napredovala desetke kilometara duž zapadne obale rijeke i da je pritom osvojeno niz sela koja se nalaze na tom putu. To odražava nedavne velike ukrajinske uspjehe na istoku zemlje koji su preokrenuli rat, premda je Moskva povisila uloge anektiravši osvojene teritorije, proglasivši djelomičnu mobilizaciju i zaprijetivši odmazdom nuklearnim oružjem.

"Informacije su napete, recimo to tako, jer da, zaista se dogodio proboj", rekao je Vladimir Saldo, proruski dužnosnik u okupiranoj Hersonskoj oblasti za rusku državnu televiziju.

"Postoji naselje koje se zove Dudčani, baš uz Dnjepar, i ondje, u tom području, došlo je do proboja. Ondje ima naselja koja su okupirale ukrajinske snage", rekao je.

Dudčani se nalaze oko 40 kilometara južno od mjesta gdje se nalazila linija bojišnice prije samo jedan dan, što ukazuje na to da je riječ o jednom od dosad najbržih napredovanja ukrajinskih snaga i daleko najbržem na jugu zemlje, gdje su se ruske snage bile ukopale u jako utvrđene pozicije, a bojišnica je bila uglavnom statična od prvih tjedana invazije.

Kijev gotovo posve šuti o tome, kao i o ranijim velikim ofenzivama, ali neki dužnosnici spomenuli su nepotvrđena izvješća o napredovanju ukrajinskih snaga.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je fotografiju ukrajinskih vojnika kako poziraju sa zastavom na kipu anđela. Rekao je da je riječ o selu Mihailivki oko 20 kilometara od prethodne linije bojišnice.

"Zadnjih dana vidjeli smo prvu fotografiju Osokorivke... Vidjeli smo naše postrojbe kod ulaza u Mihailivku, vidjeli smo naše postrojbe u Hrešenivki, pored spomenika. To znači da je Zolota Balka također pod kontrolom naših oružanih snaga i to znači da naše oružane snage snažno napreduju duž obala Dnjepra prema Berislavu", rekao je Serhij Hlan, član regionalnog vijeća Hersona za Reuters, imenujući sela u tom području.

"Službeno, još nema takvih informacija, ali (ruski) društveni mediji paničare... Apsolutno potvrđujući te fotografije".

Samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio pokrajine Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja ruskim teritorijem zauvijek, Ukrajina je osvojila Liman, glavno rusko uporište na sjeveru Donjecka. To im otvara put za napredovanje duboko u Luhansk.

Ukrajinske snage na jugu napadaju opskrbne linije za tisuće ruskih vojnika, možda čak 25.000, na zapadnoj obali Dnjepra, kamo je Rusija poslala velike snage kako bi zaustavila ukrajinsku protuofenzivu.

Ukrajina je uništila i glavne mostove na Dnjepru prisilivši ruske snage da koriste improvizirane prijelaze. Daljnje napredovanje duž rijeke moglo bi preostale prijelaze dovesti u domet topništva.

"Činjenica da smo se probili kroz frontu znači da ... je ruska vojska već izgubila mogućnost napada, i danas ili sutra mogla bi izgubiti sposobnost obrane", rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

"Mjesec dana našeg rada na uništavanju njihovih opskrbnih linija i smanjivanju borbene učinkovitosti te skupine znači da oni funkcioniraju s minimalnim zalihama streljiva, goriva i hrane", rekao je.

Ruski vojni blogeri opisali su napredovanje ukrajinskih tenkova preko desetaka kilometara teritorija duž obale Dnjepra.

"Kad toliko ruskih kanala oglašavaju zvono na uzbunu, to obično znači da su u problemima", komentirao je na Twitteru Rob Lee, iz Vanjskopolitičkog istraživačkog instituta u Philadelphiji.


14:18 Plin je prestao istjecati iz tri oštećenja na Sjevernom toku, a mogao bi ponovo stizati u Europu preostalom cijevi Sjevernog toka 2, objavio je u ponedjeljak ruski Gazprom.

Tlak se u tri cijevi plinovoda stabilizirao i smanjen je rizik za okoliš, stoji u priopćenju ruskog proizvođača plina.

Plin bi ipak mogao stizati u Europu, dodali su.

Početkom prošlog tjedna tlak je u oba plinovoda naglo pao i utvrđeno je da plin zbog oštećenja na više mjesta curi u Baltik. Europa je pokrenula istragu, uz sumnje o sabotaži.

U Sjevernom toku 1 tlak je pao u obje cijevi, a u Sjevernom toku 2 u samo jednoj.

"Ako se donese odluka o početku isporuka linijom ‘B‘ Sjevernog toka 2, prirodni plin bit će upumpan u plinovod nakon što nadzorna tijela provjere i verificiraju integritet sustava", navode.

Sjeverni tok 1 bio je u upotrebi do kraja kolovoza kada je Rusija obustavila isporuke zbog, kako su tvrdili, blokirane turbine koju su poslali Siemens Energyju na remont.

Sjeverni tok 2 dovršen je krajem prošle godine, ali nije otvoren budući da je Njemačka zamrznula postupak izdavanja dozvole zbog priprema Rusije za invaziju na Ukrajinu, napominje Reuters.


13:47 Kremlj zagovara "uravnotežen", a ne "emotivni" pristup" nuklearnom oružje, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik o sugestiji svog ključnog saveznika da bi Rusija, suočena s ukrajinskim vojnim uspjesima trebala upotrijebiti "nuklearno oružje male snage" ili niske radioaktivnosti.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov ima pravo izraziti svoje mišljenje, no ruski vojni pristup ne bi smio biti vođen emocijama, komentirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak.

Kadirov je iskoristio prigodu da iskritizira rusko vojno vodstvo zbog neuspjeha na bojnom polju.

"U teškim vremenima treba isključiti emocije (...) Radije dajemo odmjerenu i objektivnu procjenu situacije", odgovorio je Peskov novinarima, hvaleći pritom Kadirovljev "junački doprinos" oružanoj ofenzivi u Ukrajini.

Temelj za bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja je u ruskoj nuklearnoj doktrini, rekao je Peskov.


12:30 Čečenski čelnik Ramzan Kadirov rekao je da svoja tri maloljetna sina šalje u borbu u Ukrajinu.

- To što su maloljetni ne bi trebalo ometati njihovu obuku. Akhmat, Eli i Adam imaju 16, 15 i 14 godina, ali njihova vojna obuka počela je davno, od malih nogu. Ne šalim se, došlo je vrijeme da se pokažu u pravoj borbi, a njihovu želju samo pozdravljam. Uskoro će izaći na prvu crtu, objavio je Kadirov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.


12:08 Kremlj je izašao s jednim od bizarnijih izjava dosad.

Naime, kažu kako će se Rusija ‘konzultirati‘ s lokalnim stanovništvom dviju ukrajinskih regija, koje je Moskva anektirala prošli tjedan, kako bi se odredile točne granice regija koje će se integrirati u Rusiju.

- Nastavit ćemo se konzultirati sa stanovništvom ovih regija, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, misleći na južne regije Herson i Zaporižja koje su djelomično pod kontrolom ukrajinske vojske.

Rekao je da ne može navesti u kojem će biti formatu te konzultacije.

Rusija nije jasno rekla polaže li pravo na cjelokupan teritorij četiriju pokrajina koje je i službeno anektirala ili samo na one dijelove koje kontrolira ruska vojska.


11:07 Kiril Stremusov, dužnosnik proruske vlade Hersonske oblasti, tvrdi da je "sve pod kontrolom", unatoč izvješćima da Ukrajinci snažno napreduju.

- Sve je pod kontrolom u pravcu Mikolajeva, unatoč pokušajima ukrajinskih nacista da probiju obranu. Nacisti su napredovali duž Dnjepra u smjeru Dudchana i tamo su dočekali pokloni ruskih zračnih snaga. U ovom trenutku situacija je potpuno pod kontrolom, objavio je.

Na terenu smo i nastavljamo se brinuti o građanima Ruske Federacije u Hersonskoj oblasti. Mi smo sada Rusija i sve će biti u redum, dodao je u drugoj objavi.

Međutim, Reuters izvještava da je na ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, čelnik nametnute ruske vlasti, priznao da su Ukrajinci napredovali u ovoj oblasti.

- Napeto je, recimo to tako - rekao je.


10:05 Ukrajinski vojnici s trga u oslobođenom gradu Limanu, koji se nalazi u blizini zgrade Gradskog vijeća, uklonili ruske zastave. Rusi su se iz grada povukli iz straha da će ih okružiti ukrajinske snage, a predsjednik Zelenski u nedjelju je rekao da je Liman "potpuno očišćen".


09:20 Umirovljeni američki general, Barry Richard McCaffrey, koji je služio u kabinetu američkog predsjednika Billa Clintona, komentirao je trenutnu situaciju na bojištu u Ukrajini.

McCaffrey smatra da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti nuklearno ili kemijsko oružje u slučaju da padne Herson.

- Ako padne Herson i Putin izgubi 15.000 svojih najboljih vojnika, to će biti politička katastrofa koja će destabilizirati državu. Iz toga neće moći pronaći izlaz. Jedini alati bit će taktičko nuklearno oružje ili kemijsko oružje. Katastrofa, smatra McCaffrey.


08:16 Vojni povjerenik ruske regije Habarovska smijenjen je s dužnosti nakon što je polovica novomobiliziranih muškaraca poslana kući jer nisu ispunjavali kriterije za mobilizaciju, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak ujutro.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. rujna, izazvala je široko nezadovoljstvo među dužnosnicima i građanima zbog načina na koji se provodi, uključujući pritužbe na to da dužnosnici za novačenje šalju pozive muškarcima koji ne ispunjavaju kriterije.

"U 10 dana nekoliko tisuća naših sunarodnjaka primilo je pozive i stiglo u vojne urede", rekao je Mihail Degtjarev, guverner regije Habarovska na ruskome dalekom istoku, u video objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Otprilike polovicu njih vratili smo kući jer nisu ispunjavali kriterije za odlazak u vojnu službu", dodao je.

Degtjarev je rekao da smjena povjerenika Jurija Lajka neće utjecati na Putinov plan mobilizacije.

Zbog kaotične mobilizacije za borbu u Ukrajini tisuće vojno sposobnih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli novačenje predstavljeno kao novačenje muškaraca s vojnim iskustvom i specijalnostima, jer su vlasti zvale i one bez vojnog iskustva ili sa zdravstvenim problemima

Oko 2000 ljudi uhićeno je na antiratnim prosvjedima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je posve legalno.


8:01 Neobično brzo priznanje ruskog predsjednika Vladimira Putina o problemima s djelomičnom mobilizacijom u Rusiji naglašava vjerojatnu razinu disfunkcionalnosti s regrutacijom vojnika, kaže britansko Ministarstvo obrane.

U svom posljednjem obavještajnom brifingu, britansko Ministarstvo obrane kaže da su dužnosnici gotovo sigurno unovačili nekvalificirane ljude i da će se mučiti s obukom novaka.


7:28 Uz Liman, ukrajinske snage oslobodile su i dva manja naselja Arkanhelske i Miroljubivka u Hersonskoj oblasti, javlja Reuters citirajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinska agencija Interfax javlja i da su Ukrajinski oslobodili i Torske, selo u Donjeckoj oblasti koje se nalazi 15-ak kilometara istočno od Limana.


06:05 SAD i njegovi saveznici uništit će ruske trupe i njihovu opremu u Ukrajini, kao i potopiti njezinu crnomorsku flotu, ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje, upozorio je u nedjelju bivši direktor CIA-e i umirovljeni vojni general s četiri zvjezdice David Petraeus.

Petraeus je rekao kako nije sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom razgovarao o vjerojatnom odgovoru SAD-a na nuklearnu eskalaciju, za koji su službenici administracije rekli da je više puta priopćen Moskvi.

"Samo ću vam reći hipotetski, NATO bi uništio svako rusko oružje koje bi mogao vidjeti i identificirati, na bojnom polju, na Krimu, ali i svaki brod u Crnom moru", rekao je.


05:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju kasno navečer da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja čin ruskog terora.

"Ovo je još jedan primjer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora snositi sve veću kaznu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruska ophodnja uhitila je Igora Murašova u petak, priopćila je u subotu državna tvrtka zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je Rusija potvrdila taj potez.

Šef IAEA-e pozvao je na oslobađanje Murašova rekavši da njegovo pritvaranje predstavlja prijetnju sigurnosti.

"Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi izrazio je nadu da će se gospodin Murašov sigurno i brzo vratiti svojoj obitelji te da će moći nastaviti svoje važne funkcije u postrojenju", objavila je agencija na Twitteru.

IAEA je bila u kontaktu s nadležnim tijelima tražeći pojašnjenja o njegovom privremenom pritvoru, za koji je rekla da ima "vrlo značajan utjecaj" na njega i standarde nuklearne sigurnosti i zaštite.

Očekuje se da će Grossi sljedeći tjedan održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko tvornice Zaporižja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da ga je Grossi u telefonskom razgovoru uvjerio da IAEA "neće štedjeti napore kako bi osigurala oslobađanje direktora nuklearke Zaporižja kojeg je otela Rusija".


05:00 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se u nedjelju s Andrijem Jermakom, šefom predstojnikom ureda ukrajinskog predsjednika, u Istanbulu i obećao nepokolebljivu potporu Washingtona suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, priopćila je Bijela kuća.

Njih dvojica razgovarali su o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja i daljnjem radu Ukrajine s Ujedinjenim narodima na izvozu hrane, rekla je u izjavi Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Jermak je govorio o sastanku na Telegramu, gdje je rekao da cijeni vojnu potporu Sjedinjenih Država te da su dvije strane razgovarale o daljnjoj vojnoj pomoći.

Istaknuo je da "odluka Kremlja da prizna referendume provedene u privremeno okupiranim regijama zahtijeva hitnu i odgovarajuću reakciju svjetske zajednice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30