UKRAJINSKI HEROJ

Preminuo zapovjednik Azova, čija je fotografija nakon izlaska iz ruskog zatočeništva obišla svijet

Dramatična promjena izgleda nekad snažnog vojnika nakon tromjesečnog pritvora šokirala je lani mnoge

Oleg Mudrak u svibnju 2022. nakon izlaska iz Azovstala i u kolovozu 2022. nakon tri mjeseca torture ruskog logora

 Twitter/

Ukrajinski mediji javljaju da je preminuo Oleg Mudrak (35), zapovjednik 1. bataljuna bojne Azov, koji je sudjelovao u obrani Mariupolja. Pišu da mu je srce otkazalo. O njegovoj smrti izvijestio je njegov nećak Danilo.

Sudjelovao je u žestokim borbama za čeličanu Azovstal. Ruske snage su ga zarobile nakon što su ukrajinske snage napustile Azovstal, a preživio je i eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka.

Pripadnici bojne Azov držali su gotovo dva mjeseca držali položaj u golemoj čeličani Azovstal. Sredinom svibnja su, nakon naredbe zapovjedništva, napustili pogone i predali se.

U rujnu je Rusija oslobodila pet zapovjednika koji su sudjelovali u obrani čeličane te 108 pripadnika pukovnije Azov. Među njima je bio i Oleg Mudrak. Pisac Stanislav Asejev objavio je tada fotografiju borca koja prikazuje mršavu figuru nakon tri mjeseca zatočeništva. Za usporedbu je objavio i Mudrakovu fotografiju o izlasku iz Azovstala prije odlaska u zarobljeništvo.

O njegovoj smrti izvijestila je i supruga zapovjednika Azova Denisa Prokopenka, Ekaterina. Napisala je da je prestalo kucati srce Olega Mudraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:10