‘KONZISTENTNA POLITIKA‘

NATO i EU zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu: ‘Spremni smo jačati sigurnost‘

Situaciju u BiH već danima EU smatra ‘najvećom političkom krizom od kraja rata‘

Charles Michel, Jens Stoltenberg i Ursula von der Leyen 

 John Thys/afp

Dok zajedno osuđuju rusku agresiju u Ukrajini, iz sjedišta NATO-a i Europske unije poručuju kako će nastaviti pomagati u jačanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu i u sadašnjoj situaciji povijesnih promjena sigurnosti u Europi.

NATO ima vojnu misiju na Kosovu KFOR, a Europska unija ima misiju Althea u okviru EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

- Politika NATO-a na Kosovu i na Zapadnom Balkanu uvijek je bila konzistentna. I takva ostaje i sada. NATO ostaje u potpunosti odlučan nastaviti igrati svoju ulogu u potpori sigurnosti u cijelom Zapadnom Balkanu, rekao je jedan dužnosnik NATO-a odgovarajući na pitanje razmatra li NATO jačanje aktivnosti na Kosovu i šire na Balkanu kako bi se spriječila eskalacija situacije.

U međuvremenu je EUFOR, vojna misija EU-a u Bosni i Hercegovini, odlučila danas u toj državi razmjestiti dodatnih 500 vojnika koji su do sada bili u pripravnosti kao rezerve.

- Pogoršanje međunarodne sigurnosne situacije ima potencijal izazvati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Slanje ovih snaga je mjera predostrožnosti kako bi se jačala stabilnost u BiH slanjem dovoljnih, sposobnih snaga te kako bi se pomoglo Vladi BiH u nastojanjima za očuvanje sigurnog i stabilnog okoliša, stoji u priopćenju EUFOR-a.

Dalje se navodi da je misija ovih trupa pokazati odlučnost EU-a za održavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

- Ovo je prikladna i proporcionalna mjera koja odražava nedvosmislenu potporu EU-a i EUFOR-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Strah od ruskog utjecaja u regiji je pogotovo porastao na Kosovu zbog najave da će uskoro jedan od ključnih ruskih obavještajaca posjetiti Beograd kako bi razgovarao o navodnim "plaćenicima iz Kosova, Albanije i BiH koji ratuju u Ukrajini".

Srbija je do sada jedina država iz regije koja nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

A situaciju u BiH već danima EU smatra "najvećom političkom krizom od kraja rata". I dužnosnici EU-a već dugo upozoravaju da bi, preko Republike Srpske, Rusija mogla imati negativan utjecaj u toj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:16