TAJNI DOKUMENTI

NATO: Thaçi je lider kriminala diljem Kosova

Nakon rata Thaçi i njegovi suradnici preuzeli su kontrolu nad trgovinom drogom, oružjem...
 SIPA

ZAGREB - Sve su to poznate fabrikacije srpske obavještajne mašinerije, riječi su kojima je glasnogovornik kosovske vlade odgovorio na upit uglednog londonskog dnevnog lista The Guardian.

‘Velika riba’

Taj list, naime, posjeduje nekoliko tajnih dokumenata NATO-ove misije na Kosovu (KFOR) iz 2004. godine u kojoj se sadašnji premijer Hashim Thaçi spominje kao “velika riba” u organiziranom kriminalu .

Riječ je o novom udaru na pobjednika nedavnih kosovskih parlamentarnih izbora nakon što je rezultate svog rada objavio izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe švicarski senator Dick Marty te optužio Thaçija da je “šef organiziranog kriminala na Kosovu” i da je povezan s ilegalnom trgovinom organima tijekom rata na Kosovu.

Rasprava o Martyju

Inače, upravo je danas, dakle na dan kad je Guardian objavio svoju priču, Parlamentarna skupština raspravljala o Martyjevu izvješću. Jednako tako sve su glasniji pozivi u zapadnim medijima da se Hasim Thaçi povuče s položaja.

Prema dokumentima, Thaçi je, kao jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), nakon rata na nasilan način preuzeo kontrolu nad ilegalnom trgovinom heroinom. Guardian pak kao “sivu eminenciju” apostrofira Xhavita Halitija, bivšeg šefa logistike OVK, a danas jedan od vodećih ljudi u Demokratskoj stranci Kosova (PDK).

Centrala u hotelu

Haliti navodno stalno nosi pištolj češke proizvodnje i ima izuzetno velik utjecaj na premijera, ali Guardian ne smatra da je on “šef iz sjene”. Svoje “poslove”, prema Guardianu, obavlja iz hotela u Prištini (vjerojatno najpoznatiji Grand), a oni uključuju prostituciju, te šverc oružja i droge. Taj kosovski političar, navodi Guardian, putuje svijetom s lažnom putovnicom jer se nalazi na listi traženih osoba u nekliko zemalja, uključujući i SAD. Haliti je pak, navodi Guardian, izravno povezan s ubojstvom novinara Ali Uke u Tirani 1997. godine. Uka je podržavao borbu Kosovara za samostalnost, ali je bio i poprilično kritičan prema članovima OVK i njihovim metodama. Nađen je unakažen razbijenom bocom i odvijačem. S Ukom je tada stan dijelio nitko drugi do - Hashim Thaçi.

Dick Marty: Nisam protiv Albanaca

Izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Dick Marty jučer je predstavio svoje izvješće. Izjavio je da u dokumentu ne govori o zločinima režima Slobodana Miloševića, ali ih ne relativizira niti je njegov rad bio usmjeren protiv albanskog naroda na Kosovu. Prema izvješću, žrtve trgovaca organima bili su Srbi, ali i Albanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:26