VATIKAN

Neka ga Papa smijeni jer ne shvaća dogmu

Fisichella je podržao liječnike, a ne brazilske biskupe, i to mu sada zamjeraju
 AP

RIM - Petoro članova Papinske akademije za život zahtijevaju od pape Benedikta XVI. da smijeni predsjednika te Akademije, rimskoga pomoćnog biskupa i rektora Papinskoga lateranskog sveučilišta mons. Salvatorea “Rina” Fisichellu.

Mandarinski cinizam

U skladu s najboljom tradicijom kineskoga mandarinskog cinizma, u njihovu pismu se ne spominju ni Fisichella, ni Papa, ni zahtjev, nego se eliptičnim riječima tvrdi da je “apsurdno” što je na čelu Akademije “crkveni čovjek koji ne razumije što podrazumijeva apsolutno poštivanje nevinih ljudskih života te da tu apsurdnu situaciju “mogu ispraviti samo oni koji su odgovorni za njegovo imenovanje predsjednikom”. A to je i više od zahtjeva: praktički pljuska Papi.

Pritisak na Papu pojačala je Christina Vollmer, objašnjavajući mreži CNA: “Potpisnici ne mogu zahtijevati ostavku nadbiskupa, jer to je Papina zadaća, upravo zadaća a ne pravo. Ona je produbila i stazu cinizma: Ne, oni ne zahtijevaju Fisichellinu glavu, nego su potpisnici “izrazili nadu da će Papa toga briljantnog čovjeka preseliti na poziciju usaglašeniju s njegovim krijepostima”. Formulacija koja odiše, zapravo pršti kršćanskom ljubavlju i dobrotom, barem dok je riječ o načinu.

Za mnoge vatikanske promatrače riječ je o prvorazrednom skandalu. Ipak, ne treba smetnuti s uma da se kurijalnima i inim vatikanskim krugovima prigovara nedostatak javnosti, nedostatak demokracije - pa zašto sada, kada je u javnost izbila oštra rasprava, odmah vapiti da je to skandal?

No, Kurija ne podmeće drugi obraz, nego vraća pljusku: petoro potpisnika nisu odabrali demokratsku raspravu, nego metodu skandala i pritiska na Papu.

Očuh silovatelj

Inače, riječ o užasnom slučaju u Brazilu, gdje potkraj preklanjske godine u Reciféu izveden terapeutski abortus nad 9-godišnjom djevojčicom koju je silovao očuh.

Biskupi su tada govorili o ekskomunikaciji za majku i liječnike, ali ne i za silovatelja. Fisichella se tome pak usprotivio jer je djevojčica bila u teškoj pogibelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:04