SULUDA PRAKSA

'NEMAM NI 40, A POTPUNO SAM POSIJEDIO...' Borci za ljudska prava razotkrili mračnu stranu kineskog pravosuđa

 
 REUTERS

Od 2013. godine u Kini je bilo najmanje 45 iznuđenih priznanja članova nevladinih organizacija koji su direktno prenošeni na televiziji, otkriva izvještaj Safeguard Defenders, nevladine udruge iz Azije koja se bavi ljudskim pravima.

Udruga apelira na međunarodnu zajednicu da pritisne kinesku vladu kako bi se stalo na kraj ovoj suludoj praksi, a predlažu i sankcije za kinesku nacionalnu televiziju. Te sankcije uključivale bi zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Inače, tko god završi na ovim montiranim procesima prisiljen je naučiti napamet već priređeni scenarij, a imaju i upute kako isporučiti pojedine rečenice, pa čak i zaplakati u određenom trenutku pred kamerama.

Jedan od privedenih članova nevladinih udruga ispričao je Guardianu kako je bio prisiljen čak sedam sati snimati svoj dio, iako je na kraju emitirano svega nekoliko minuta. Drugi su pak ispričali kako ih je policija maltretirala s bezbroj ponavljanja priznanja, ukoliko ne bi bili zadovoljni.

Neki privedeni članovi nevladinih udruga tretirani su poput pravih kriminalaca, na sud bi ih se dovelo u narandžastim zatvoreničkim kombinezonima, a saslušanje bi imali u kavezu, dok bi druge priveli u civilnoj odjeći.

Priznanja se u pravilu emitiraju prije službene presude, što je direktno kršenje kineskog zakona koji ipak priznaje presumpciju nevinosti.

Inače, kineski sudovi imaju nevjerojatan postotak osuđujućih presuda, čak 99 posto, a slučajevi većinom zavise od priznanja.

Pet od 37 ljudi koji su odlučili progovoriti za strane medije kasnije su povukli svoja priznanja.

Još od dolaska na vlast Xi Jinpinga 2012. godine počelo je dramatično urušavanje civilnog društva u Kini, što je dovelo do brojnih uhićenja aktivista za ljudska prava, kao i njihovih odvjetnika koji bi ih se usudili braniti.

Sama praksa iznuđenih priznanja nije nova. Svoj vrhunac imala je za vrijeme Kulturne revolucije u razdoblju od 1966. do 1976. godine.

'Uništit ćemo ti život!'

- Policija mi je prijetila ako ne budem surađivao da ću završiti u zatvoru, izgubiti posao, obitelj će me napustiti i bit će mi uništena reputacija do kraja života, kaže jedan od 'okrivljenika' kojeg ćemo za potrebe ovog teksta nazvati Li.

- Imao sam svega 39 godina, a kosa mi je potpuno posjedila od stresa i maltretiranja, kazao je.

Peter Dahlin, bivši djelatnik nevladinih udruga iz Švedske, koji je 2016. davao jedan od takvih naručenih iskaza, tvrdi kako je smisao ovih priznanja spriječiti bilo kakvu kritiku kineskog režima od strane međunarodne zajednice.

- To je konačan dokaz da se ovdje ne radi o nekakvoj propagandi, već o službenoj vanjskoj politici kineskih vlasti. Ova 'priznanja' su isključivo u službi spriječavanja naznake bilo kakvog nezadovoljstva politikom ove vlasti. I koliko god Xi Jinping tvrdio kako je on pobornik vladavine prava, ova namještenja priznanja dokazuju upravo suprotno. Ukratko, riječ je političkom maltretiranju, kazao je Dahlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:40