TRGOVINSKI RAT

NIKAD LOŠIJI ODNOSI SAD-a i EUROPE Bruxelles odgovorio protumjerama: U EU poskupljuju levisice, viski, cigarete, kozmetika...

Trump je uveo carine na aluminij i čelik svojoj saveznici Europi, a Bruxelles je odgovorio nametima na 200 američkih proizvoda
 REUTERS

Odnosi EU i SAD-a nikad nisu bili lošiji, odnosno trebalo bi posegnuti duboko u prošlost, ako karikiramo, u vremena kad su se Amerikanci borili za neovisnost od europskog (britanskog i francuskog) kolonijalizma, da se nađu primjeri takve napetosti između dva saveznika.

Donald Trump je “otkačio” Europu. Uvođenjem drastičnih carina na uvoz europskog aluminija i čelika pokrenuo je carinski rat s EU. Carine na čelik povećane su na 25 posto, a na aluminij deset posto. Američki predsjednik Donald Trump to je obrazložio brigom za nacionalne interese SAD-a, dok je iz Europe poručeno da je time Washington sebi pucao u nogu.

Trump je to obrazložio trgovinskim deficitom SAD-a koji se u posljednjih nekoliko godina povećao na oko 50 milijardi dolara. Svojom inačicom akcije “Kupujmo američko” Trump želi to promijeniti te se zakačio s EU, Kanadom, Kinom i Indijom. Američki je predsjednik rekao da mu carinski rat odgovara jer u njemu može pobijediti. No, je li baš sve tako?

Protumjere

Protumjere Bruxellesa na snagu su stupile jučer. Naime, povećane su carine i na uvozne američke proizvode, i to uglavnom na one, kako navode neki analitičari, koji se proizvode u američkim državama u kojima je na predsjedničkim izborima dobio Donald Trump. Predsjednik Europske komisije, Luksemburžanin Jean-Claude Juncker, izjavio je da je povećanje carina na uvoz aluminija i čelika sulud potez koji proturječi zdravom razumu.

Donald Trump se na to ne obazire, nego najavljuje da na tome neće stati. Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström ustvrdila je kako joj je žao što “nam Washington nije ostavio izbor”. “Jedino je preostalo zaštititi interese EU”, rekla je Malmström.

Na osobnoj razini

To dodatno pokazuje kako je to zapravo trgovinski rat na osobnoj razini - ne SAD-a i EU koliko Bruxellesa s Donaldom Trumpom ili obratno. Nove europske carine primjenjuju se od jučer, 22. lipnja, a osim proizvoda od aluminija i čelika, zahvatit će i mnoge poljoprivredne proizvode, poput kukuruza i riže, prehrambene proizvode, sokove, viski, cigarete, cigare, kozmetiku, obuću, odjeću, poput traperica Levi Strauss, ali i motocikle Harley-Davidson te luksuzne proizvode poput jahti i zrakoplova.

Ukupno će biti obuhvaćeno” oko 200 vrsta američkih proizvoda. Carinit će se američki proizvodi vrijedni oko 2,8 milijardi eura. EK uvodi dodatne carine na uvoz američkih roba u zemlje Europske unije. Pritom Bruxelles napominje da je spreman obustaviti carine u slučaju identičnog poteza Washingtona.

I Indija je odlučila uvesti dodatne carine na uvoz američkih proizvoda. Indija će povećati carine na uvoz čak 29 američkih poljoprivrednih proizvoda te na čelik. “Uvođenje carina u potpunosti je u skladu s pravilima WTO-a, a odnosi se na popis proizvoda o kojemu je WTO prije obaviješten”, objavila je Europska komisija.

Iz Bruxellesa su poručili da WTO-a dopušta uvođenje zaštitnih carina kojima se nadoknađuje šteta koju su američke mjere nanijele europskom izvozu, koji je 2017. godine iznosio 6,4 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:48