SJEDINJENE DRŽAVE

Trump prijeti: WTO se ponaša nepošteno prema SAD-u. Ako se ne srede, izlazim van

 
Donald Trump
 Grigory Dukor / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump prevalio je preko usta još jednu prijetnju - onu da će povući SAD iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

“Ako se ne srede, povući ću se iz WTO-a”, zaprijetio je Trump u intervjuu za Bloomberg News.

Svjetska trgovinska organizacija međunarodna je organizacija koja pruža institucionalni i pravni okvir multilateralnog trgovinskog sustava u područjima carina i trgovine robama, uslugama i intelektualnom vlasništvu. Dakle, određuje prava i rješava sporove između zemalja koji se tiču kršenja pravila globalne trgovine, ali služi i kao forum za pregovaranje o trgovinskoj liberalizaciji. Djeluje od 1994. godine.

Prema Trumpovu mišljenju, kao takva ona tretira SAD nepošteno. Previše često, navodi on, presuđuje protiv SAD-a.

Ovo nije prvi put da se Trump okomio na WTO. To je ranije ove godine napravio i na Fox Newsu, gdje je ustvrdio da je WTO uspostavljen da bi “bio od koristi svima osim SAD-u”.

Zapanjenost

- Mi gubimo tužbe, gotovo sve tužbe u WTO-u - rekao je Trump, iako neke analize, na koje se poziva BCC, pokazuju suprotno. SAD, pokazuju one, dobiva oko 90 posto slučajeva. Isto toliko postupaka gubi kada je on na meti tužbe.

- Počeli smo pobjeđivati u prošloj godini. Znate li zašto? Zato što znaju da ću ja u suprotnom izaći van - rekao je u intervjuu Trump.

Da se Trumpu članstvo u WTO-u ne sviđa piše i Axios. Na njemu se navodi kako je Trump izražavao zapanjenost jer je SAD i dalje dio te organizacije. Jedan od njihovih izvora navodi da je predsjednik često znao davati izjave poput: “Ne znam zašto smo u njemu. WTO je ostatak svijeta dizajnirao kako bi zeznuo SAD”.

Članovi Trumpove administracije pokušali su ublažiti navode o Trumpovu nezadovoljstvu.

Ministar financija Steven Mnuchin odbacio je ideju kao “pretjerivanje”, dok je ministar trgovine Wilbur Ross u srpnju rekao da je razgovor o povlačenju iz WTO-a “malo preuranjen”.

Najnovija Trumpova prijetnja potvrđuje konflikt koji je već vrlo dugo vidljiv - onaj između njegovih protekcionističkih trgovinskih stremljenja i sustava otvorene trgovine koju WTO nadgleda.

Blokada

Što se tiče same organizacije, nedavno je Washington povukao i mnogo konkretniji potez. Blokirao je imenovanje novih sudaca u tijelo WTO-a koje je nadležno za rješavanje sporova, što bi, piše BBC, moglo onemogućiti tu instituciju da donosi odluke.

Trumpu su usta puna nepoštene trgovine još iz vremena predizborne kampanje, a već je nebrojeno puta pokazao potpuni prezir prema postojećim trgovinskim sporazumima. I NAFTA-u, a sada i WTO, nazvao je “najgorim sporazumima ikad sklopljenima”.

Dolaskom na vlast, a na tragu izbornih obećanja, Trump je počeo otvarati i višestruke trgovinske “ratne fronte” - ne samo s državama na američkom kontinentu nego i s Europom i Kinom. Trgovinski spor između ove posljednje i SAD-a privlači i najviše pozornosti.

Da zazire od multilateralnih sporazuma pokazao je još u kampanji, kada je rogoborio protiv Transpacifičkog partnerstva (TPP), trgovinskog sporazuma 12 zemlja, oko kojeg je bivši američki predsjednik Barack Obama gradio svoju azijsku politiku. Trump je tvrdio da je taj sporazum potencijalna katastrofa za SAD-a te je, praktički čim je zasjeo u predsjedničku fotelju, ispIsao SAD iz kluba. Kasnije je rekao da bi bio sklon predomisliti se ako uvjeti postanu “značajno bolji”.

Prijedlog

Iduća na meti bila mu je NAFTA. Blatio je taj sporazum u predizbornim debatama, nazivajući ga među ostalim ubojicom američkih poslova. No kad je došao u ured, rekao je da ga ne želi ukinuti, nego iznova ispregovarati. Slijedom toga počeli su razgovori. Početkom ovog tjedna izjavio je da su se SAD i Meksiko složili oko reforme NAFTA-e, no Kanada tek treba dati svoj odgovor. Intenzivni pregovori o tom pitanju odvijali su se i jučer, dan koji je Trump odredio kao krajnji rok za postizanje dogovora.

Najspornija pitanja u tim pregovorima bila su pravila o trgovini mliječnim proizvodima, mehanizmi za rješavanje sporova i zaštita patenata za lijekove. Prema izjavama koje su stizale u javnost, a koje su na momente bile optimistične, na momente baš i ne, moglo se zaključiti da pregovori nisu išli glatko. Ako se dogovor s Kanadom ne postigne, prijetio je Trump, povećat će carine na automobilske dijelove koji se uvoze iz te zemlje u Sjedinjene Američke Države.

Predsjednik Trump je postavio petak kao rok za postizanje dogovora s Kanadom jer njegova Bijela kuća želi obavijestiti Kongres da namjerava ući u novi trgovinski sporazum, piše BBC. Time bi dobio potrebnih 90 dana koji bi omogućili da se novi sporazum potpiše do 1. prosinca, kada na funkciju u Meksiku stupa novi ljevičarski predsjednik.

Osim izjava o WTO-u, Trump je u intervjuu za Bloomberg potvrdio da namjerava uvesti i novi, treći “blok” carina na kineske proizvode koji se uvoze u SAD, vrijedan 200 milijardi dolara, a koji bi mogao biti uveden već idućeg tjedna. Rekao je da ti navodi “nisu potpuno pogrešni”. Kina je SAD-u svaki put dosad odgovorila recipročnim mjerama. I jedna i druga zemlja tuže se i u samom WTO-u.

Nadalje, dotaknuo se u intervjuu i Europske unije (koja inače predvodi napore za uvođenje promjena u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što - po svemu sudeći - neće biti nimalo jednostavno) te odbio njezinu ponudu da ukine carine na automobile ako SAD učini to isto.

- Prijedlog nije bio dovoljno dobar. Njihovi korisnici imaju naviku kupovati njihove automobile, a ne naše - rekao je Trump.

Oglasio se jučer o toj istoj temi - carina - predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. On je upozorio da će Europska unija odgovoriti vlastitim carinama nametne li Trump namete na automobile iz inozemstva.

Američki predsjednici su se redom, još od Drugoga svjetskog rata, zalagali za uspostavljanje i jačanje pravila o globalnoj trgovini, no Trump je drugačiji. Nakon njegovih najava o novim carinama srozali su se jučer i burzovni indeksi.

Sessions siguran do studenoga

O tome koliko će još američki ministar pravosuđa ostati na funkciji spekulira se već jako dugo, a predsjednik Donald Trump - nezadovoljan njegovim performansom - konačno je dao konkretan odgovor. Sessions je siguran do izbora na polovici mandata, dakle barem do 6. studenoga, zaključio je Bloomberg iz onoga što je Trump rekao u intervjuu. - Volio bih da on radi dobar posao - rekao je Trump.

Američki predsjednik neprestano napada Sessionsa još od kada se izuzeo iz istrage tzv. ruske veze, odnosno potencijalnog dosluha Trumpove kampanje s Rusima kako bi se utjecalo na ishod predsjedničkih izbora 2016. godine, istragu koju Trump neprestano naziva lovom na vještice. Sessions, kao čelni čovjek institucije koja nadgleda istragu, morao se izuzeti jer je na saslušanju koje je bilo vezano uz potvrđivanje njegova imenovanja na funkciju zatajio senatorima da se tijekom predsjedničke kampanje sastajao s ruskim predstavnicima.

Trump je čak otvoreno rekao kako ga nikada ne bi imenovao da je znao da će se ovaj izuzeti. Sam Sessions šutke je podnosio Trumpove učestale napade, barem do nedavno, kada je rekao kako neće dopustiti da politički interesi utječu na ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:38