PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA

Njemačka: Biskup smijenjen zbog silovanja sjemeništaraca

Vojni ordinarij te ordinarij u Augsburgu sumnjiči se za spolne odnose s maloljetnicima i zloporabu položaja
 AP

RIM - Monsignor Walter Mixa (69) prvi je njemački biskup prisiljen na ostavku kao “pedofil, tj. zbog nedozvoljenih spolnih odnosa s maloljetnim sjemeništarcima dok je bio biskup u Eichstättu (1996.-2005.).

Papa Benedikt XVI. prihvatio je u subotu njegovo odreknuće od dužnosti vojnog ordinarija njemačkih Oružanih snaga, te ordinarija u Augsburgu, koje je podnio prošli mjesec. U međuvremenu je i Državno tužilaštvo u Ingolstadtu pokrenulo kaznenu istragu protiv Mixe.

Bio na zlom glasu

Prema dostupnim podacima, monsignor Mixa je pozivao maloljetne sjemeništarce iz Collegiuma Wilibaldinuma u svoje privatne odaje u Biskupskoj palači u Eichstättu, te ih pozivao da se zajedno s njime osvježe u ondje instaliranoj sauni. U tom bi okružju “Monsi” (kako je Mixa bio nazivan u Eichstättu) imao prilike poduzeti prvi korak.

Dodatno polje je Mixi pruženo imenovanjem za njemačkoga vojnog ordinarija. Mixu je za biskupa u Eichstättu (1996.) i za vojnog ordinarija (2000.) imenovao Ivan Pavao II., a na prestižniju katedru u Augsburgu Benedikt XVI. Der Spiegel tvrdi da je već tada monsignor bio na glasu sa svojih spolnih sklonosti.

Svjetovne optužbe

Njemačke sudbene vlasti sumnjiče Mixu da je stupao u odnose s osobama koje još nisu bile ovlaštene za dobrovoljno stupanje u spolne odnose te za zloporabu autoriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:30