NJEMAČKA KAO IRSKA

Njemački biskupi okretali glavu od zlostavljanja djece

Njemački su biskupi desetljećima prikrivali zločine svojega klera, a sada se moraju suočiti s istinom, piše Der Spiegel
Worshippers attend mass at St. Mary's Pro-Cathedral in Dublin, Ireland, Thursday Nov. 26, 2009, after an expert commission reported following a three-year probe into previously secret church records, that The Roman Catholic Church in Dublin covered up decades of child abuse committed by priests because bishops wanted to protect the church's reputation at the expense of victims. Abuse victims said they welcomed publication of the probe into the mishandling of 1975-2004 child-abuse cases in the Dublin Archdiocese, home to a quarter of Ireland's 4 million Catholics. But they said government and church leaders still had far to go to compensate for past wrongs.(AP Photo/Niall Carson-pa) **UNITED KINGDOM OUT: NO SALES: NO ARCHIVE:**
 AP

BERLIN - Njemački magazin Der Spiegel objavio je u svom zadnjem broju velik članak o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi u kojemu se tvrdi kako su nedavna otkrića o zlostavljanju djece u isusovačkim obrazovnim ustanovama u Berlinu i Hamburgu samo “vrh ledenog brijega” te da njemačkim katolicima prijeti skandal jednakih razmjera poput nedavnog u Irskoj ili u SAD-u .

U članku, u kojemu se oštro progovara o “hipokriziji” Katoličke crkve, objavljeni su i rezultati istraživanja u kojemu su istražitelji Der Spiegela otkrili kako je u 27 katoličkih dijeceza od 1995. godine najmanje 94 svećenika i crkveno aktivnih laika osumnjičeno za seksualno zlostavljanje dječaka i djevojčica. Na upit njemačkog magazina odgovorile su 24 od 27 dijeceza.

“Desetljećima su njemački biskupi gledali na drugu stranu kada bi njihovi svećenici bili umiješani u seksualne skandale. Sada konačno pristaju otkriti svoje podatke o tome, doduše oklijevajući”, stoji u članku Der Spiegela.

Sve je započelo nedavnim priznanjem patera Klausa Mertela, direktora elitne isusovačke srednje škole Canisius Kolleg u Berlinu, da su tri člana njegova reda zlostavljali učenike sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Zbog toga se žrtvama zlostavljanja ispričao i pater Stefan Dartman, poglavar njemačkih isusovaca, dodajući i ispriku zbog toga što nadležni nisu proveli istragu i kaznili počinitelje. Nakon ovoga prvoga priznanja svaki su se dan javljale nove žrtve zlostavljanja trojice svećenika, koji su u medijima predstavljeni kao pateri Peter R., Bernhard E. i Wolfgang S., ne samo u Berlinu, nego i u školama i župama u Hamburgu, Schwarzwaldu, Hildesheimu, Göttingenu i Hannoveru, u koje su zlostavljači bili prebačeni nakon otkrivenog skandala u Canisius Kollegu.

Do sada je u javnost iscurilo najviše detalja o zlodjelima svećenika Petera R., koji je, prema svjedočenju jedne od njegovih žrtava, tjerao učenike u podrum škole i tamo ih prisiljavao da pred njim masturbiraju. Žrtva je za Der Spiegel rekla kako je 1981., kada se sve to događalo, više puta razgovarala s upraviteljem škole o poniženjima koje su on i njegovi školski kolege morali proživljavati u školskom podrumu.

Der Spiegel je prenio i kako Peter R. demantira sve optužbe te da je drugi svećenik optužen za zlostavljanje Wolfgang S. priznao svoje zločine.

Njemački je magazin naglasio i kako se predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Freiburga, Robert Zollitsch, još nije oglasio povodom skandala niti “ponudio riječi utjehe žrtvama dvostrukih standarda Crkve”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:09