NJEMAČKA KAO IRSKA

Njemački biskupi okretali glavu od zlostavljanja djece

    AUTOR:
    • Goran Andrijanić

  • OBJAVLJENO:
  • 09.02.2010. u 19:51

AP

Njemački su biskupi desetljećima prikrivali zločine svojega klera, a sada se moraju suočiti s istinom, piše Der Spiegel

BERLIN - Njemački magazin Der Spiegel objavio je u svom zadnjem broju velik članak o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi u kojemu se tvrdi kako su nedavna otkrića o zlostavljanju djece u isusovačkim obrazovnim ustanovama u Berlinu i Hamburgu samo “vrh ledenog brijega” te da njemačkim katolicima prijeti skandal jednakih razmjera poput nedavnog u Irskoj ili u SAD-u .

U članku, u kojemu se oštro progovara o “hipokriziji” Katoličke crkve, objavljeni su i rezultati istraživanja u kojemu su istražitelji Der Spiegela otkrili kako je u 27 katoličkih dijeceza od 1995. godine najmanje 94 svećenika i crkveno aktivnih laika osumnjičeno za seksualno zlostavljanje dječaka i djevojčica. Na upit njemačkog magazina odgovorile su 24 od 27 dijeceza.

“Desetljećima su njemački biskupi gledali na drugu stranu kada bi njihovi svećenici bili umiješani u seksualne skandale. Sada konačno pristaju otkriti svoje podatke o tome, doduše oklijevajući”, stoji u članku Der Spiegela.

Sve je započelo nedavnim priznanjem patera Klausa Mertela, direktora elitne isusovačke srednje škole Canisius Kolleg u Berlinu, da su tri člana njegova reda zlostavljali učenike sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Zbog toga se žrtvama zlostavljanja ispričao i pater Stefan Dartman, poglavar njemačkih isusovaca, dodajući i ispriku zbog toga što nadležni nisu proveli istragu i kaznili počinitelje. Nakon ovoga prvoga priznanja svaki su se dan javljale nove žrtve zlostavljanja trojice svećenika, koji su u medijima predstavljeni kao pateri Peter R., Bernhard E. i Wolfgang S., ne samo u Berlinu, nego i u školama i župama u Hamburgu, Schwarzwaldu, Hildesheimu, Göttingenu i Hannoveru, u koje su zlostavljači bili prebačeni nakon otkrivenog skandala u Canisius Kollegu.

Do sada je u javnost iscurilo najviše detalja o zlodjelima svećenika Petera R., koji je, prema svjedočenju jedne od njegovih žrtava, tjerao učenike u podrum škole i tamo ih prisiljavao da pred njim masturbiraju. Žrtva je za Der Spiegel rekla kako je 1981., kada se sve to događalo, više puta razgovarala s upraviteljem škole o poniženjima koje su on i njegovi školski kolege morali proživljavati u školskom podrumu.

Der Spiegel je prenio i kako Peter R. demantira sve optužbe te da je drugi svećenik optužen za zlostavljanje Wolfgang S. priznao svoje zločine.

Njemački je magazin naglasio i kako se predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Freiburga, Robert Zollitsch, još nije oglasio povodom skandala niti “ponudio riječi utjehe žrtvama dvostrukih standarda Crkve”.

Izdvajamo