NJEMAČKA

Nasilje nad djecom nije problem samo Crkve

Nadbiskup je rekao da zločini nisu povezani s katoličkim naukom celibata i homoseksualnošću
 AFP

FREIBURG - Nadbiskup Freiburga i predsjednik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch odbio je poziv na okrugli stol o zlostavljanju djece u katoličkim odgojnim ustanovama u Njemačkoj, pojašnjavajući kako seksualno nasilje nad djecom nije “samo problem Katoličke crkve”.

- Dakle, ne treba nam okrugli stol koji bi se bavio samo Katoličkom crkvom - rekao je prekjučer nadbiskup i dodao kako seksualno zlostavljanje nije povezano s homoseksualnošću i celibatom katoličkih svećenika.

Nadbiskup je tako odgovorio na prijedlog ministrice pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger da se predstavnici 16 njemačkih saveznih država sastanu s izaslanstvom Katoličke crkve i žrtvama. Kako je ministrica rekla, takav bi susret bio dobar način “za Katoličku crkvu da se suoči s brojnim slučajevima zlostavljanja i raspravi o odšteti za žrtve”.

Nadbiskup je i rekao kako većina otkrivanih zlostavljanja datira otprije 30 godina, što je bilo vrijeme, kako je rekao katolički velikodostojnik, kada se “naivno mislilo da ako počinitelj prizna zločin, sigurno ga više neće ponoviti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:30