OD 1. SIJEČNJA 2013.

ZLOČINI NAD DJECOM: Radi bolje zaštite djece ukidaju se odvjetnička, liječnička i svećenička tajna!

Ispovjedi li osoba svojem svećeniku da je sagriješila bludno nad djetetom , ako pacijent prizna psihijatru da je pretukao dijete ili ako odvjetnik sazna da je osoba koristila dijete za pornografiju, ti će stručnjaci od Nove godine - bez obzira na povjerljivi odnos s klijentom - to morati prijaviti policiji ili će riskirati da budu kažnjeni kaznom zatvora u trajanju do tri godine!

Naime, novi Kazneni zakon koji stupa na snagu s početkom 2013. godine, kolokvijalno rečeno, ukida diskreciju ispovjedne, liječničke i odvjetničke tajne kad su u pitanju kaznena djela počinjena na štetu djece.

Dok za druga kaznena djela bračni partneri, uža obitelj, liječnici, ispovjednici, odvjetnici, javni bilježnici, zubari, psiholozi i skrbnici, odnosno osobe u povjerljivom odnosu s počiniteljem, neće biti dužni prijaviti svoja saznanja, za zlodjela počinjena na štetu djece to će morati učiniti baš svi i nitko neće biti oslobođen te obaveze.

Dijete je prioritet

U obrazloženju Kaznenog zakona stručnjaci su takvu odredbu objasnili “potrebom pojačane kaznenopravne zaštite djece”, a uvrštena je na inzistiranje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić.

Radije bi u zatvor

Ta je odredba najviše iznenadila svećenike.

- To je apsolutno zaprepašćujuće. To ne može biti! Svećenik je svojim životom dužan čuvati ispovjednu tajnu i ne dolazi u obzir da je ikada otkrije, bez obzira čak i na Kazneni zakon - rekao je Stanislav Vitković, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke i stručnjak za kanonsko pravo.

Samo Papa, nastavlja, može svećenika odriješiti od ispovjedne tajne, a i to se, kaže, gotovo nikada ne događa.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:03