StoryEditor
U OKOLICI OSLA

NORVEŠKA POLICIJA PUCNJAVU U DŽAMIJI ISTRAŽUJE KAO POKUŠAJ TERORISTIČKOG NAPADA 'Osumnjičeni je imao ekstremistička stajališta, spominjao je rat rasa'

 REUTERS

Norveška policija priopćila je u nedjelju da pucnjavu u džamiji u subotu u okolici Osla istražuje kao "pokušaj terorističkog napada".

- Otkrili smo da je napadač imao ekstremistička i ksenofobna stajališta, želio je širiti teror - rekao je policijski dužnosnik Osla Rune Skjold o mladom Norvežaninu.

U napadu na islamistički centar Al-Noor u subotu poslijepodne u Baerumu, rezidencijalnom predgrađu Osla, jedna osoba je lakše ranjena.

Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo jedne mlade žene, rođakinje osumnjičenoga u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji.

Tijekom ispitivanja osumnjičeni se branio šutnjom.

- Zaključili smo da se radi o pokušaju terorističkog napada - izjavio je Rune Skjold.

Osumnjičeni je kod sebe imao nekoliko komada oružja. Kad je zapucao, u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima.

U poruci koju je prije napada postavio na internetu osumnjičeni spominje "rat rasa" i odaje počast napadaču na dvije džamije u ožujku na Novom Zelandu kad je ubijena 51 osoba.

Vjerodostojnost poruke i identitet autora još se ne mogu sa sigurnošću utvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2020 07:11