RATNI ZLOČINAC

NOVA OPTUŽNICA U BiH PROTIV VEĆ OSUĐENOG MILANA LUKIĆA Civile oteo iz vlaka, zatočio, zlostavljao, ubio i njihova tijela bacio u Drinu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2019. u 14:32

POSTCARDS FROM BOSNIA - To imagine what Bosnia is today, one must think that the country is divided into two big entities : the Republic of Srpska and the Federation of Bosnia and Herzegovina, plus the autonomous district of Brcko ; it has five presidents, three governments, two armies, two alphabets and three established religions. The scars left by the war are still evident all over the territory : bombed buildings, burnt houses, mistrust and rancour among the people living in a forced cohabitation. Every burnt out house means a destroyed family, driven away or exterminated., Image: 102612894, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ferdinando Piezzi / Alamy / Profimedia
Ilustracija / Ferdinando Piezzi / Alamy / Profimedia

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak novu optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Milana Lukića, koji je ranije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđen na doživotni zatvor također zbog ratnih zločina.

Lukić je presudom Prizivnog vijeća ICTY-a iz 2012. osuđen na doživotni zatvor nakon što je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem proglašen krivim za monstruozne zločine na području Višegrada u kojima je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Lukić je proglašen krivim i za dvije "žive lomače", odnosno za zatočenje skupina od po šezdeset civila u kućama u Višegradu, koje je potom žive zapalio.

Tužiteljstvo BiH nad njim je provelo novu istragu zbog njegove povezanosti s ubojstvom skupine civila koje su Lukić i njegovi suborci u veljači 1993. godine oteli iz vlaka koji je prometovao između Beograda i Bara.

Vlak su zaustavili na dijelu pruge kod mjesta Štrpci koji se nalazi na teritoriju BiH, a potom su Lukić i drugi pripadnici postrojbe kojom je zapovjedao legimirali sve putnike i izveli njih osamnaest za koje su ocijenili da su nesrpske nacionalnosti.

Zarobili su 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu arapskog podrijetla te su ih zatočili, zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela bacili u Drinu.

Nakon rata su pronađena tijela samo četiri od 20 žrtava. Istragom je utvrđeno kako je Lukić osobno sudjelovao u tim ubojstvima.

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je istraga nad njim dovršena ispitivanjem u zatvoru u kojem služi ranije izrečenu kaznu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo