BEOGRAD PODNOSI ZAHTJEV

ZLOGLASNOG MILANA MARTIĆA PREBACIT ĆE U SRPSKI ZATVOR? Čovjek koji je naredio raketiranje Zagreba silno je nezadovoljan uvjetima u Estoniji

 
 Petar Kujundžić / REUTERS, Tartu Prison Estonia

Republika Srbija na sjednici Vijeća sigurnosti 17. srpnja podnijet će zahtjev da osobe iz Srbije koje su osuđene za počinjenje ratnih zločina od strane Međunarodnog suda u Haagu kazne služe u Srbiji, otkrila je srpska ministrica pravosuđa Nela Kuburović. Ona će osobno na sjednici Vijeća podnjeti taj zahtjev.

Od 72 osuđena srpska državljanina, Srbija prije svih u srpski zatvor želi prebaciti ratne zločince Milu Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića koji kazne odslužuju u zatvoru u Tartuu, gradu u Estoniji. Milan Martić osuđen je 2007. godine na 35 godina zatvora zbog počinjenih zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj. Dvije godine kasnije prebačen je iz Haaga u estonski zatvor.

Nakon par godina Martić se preko svog odvjetnika počeo žaliti na uvjete u zatvoru u kojem su, prema njegovim tvrdnjama, uvjeti puno rigorozniji nego u drugim europskim zatvorima u kojima su smješteni haški osuđenici. Martićev odvjetnik tvrdi da se u tom zatvoru krše osnovna ljudska prava njegova klijenta, a popis pritužbi je podugačak.

Prije svega se žali na neadekvatnu zdravstvenu skrb. Primjerice, na odlazak zubaru morao je čekati više od godinu dana, tvrdi kako ga kod liječnika vode vezanog. Također, haškim osuđenicima nije dozvoljeno raditi, a imaju obvezu plaćanja struje, hrane i sredstava za higijenu. Ne smiju gledati televiziju, a ukinuti su im srpski satelitski programi i ne smiju primati pakete iz Srbije.

Martić je tražio vlastitu zatvorsku ćeliju od najmanje 9 četvornih metara, tuš i toalet u ćeliji, TV, hladnjak i bojler, izlazak u šetnju neograničeni broj puta tijekom dana i mogućnost zaključavanja vlastite ćelije.

Odvjetnici trojice srpskih osuđenika više su puta od haškog suda tražili premještanje svojih klijenata, ali su dosad uvijek dobivali odbijenicu, uz obrazloženje da su u Estoniji takva zatvorska pravila te da nabrojani problemi nisu dovoljni za prebacivanje u drugu zemlju.

Martić se haškom sudu predao 2002. godine što znači da je, uključujući i vrijeme provedeno u pritvoru, do sad odslužio 17 godina te mu je preostala još polovica kazne. Uz Martića, u estonskom zatvoru su Dragomir Milošević koji je zbog zločina u Bosni i Hercegovini osuđen na 33 godine, dok je Milan Lukić za zločine počinjenje nad Muslimanima u Višegradu osuđen na doživotni zatvor.

Srpska ministrica pravosuđa tvrdi kako su više puta preko estonskog Ministarstva pravosuđa pokušali utjecati na poboljšanje uvjeta u estonskom zatvoru, ali nisu uspjeli. Ona smatra kako su se sada stekli uvjeti za smještaj haških zatvorenika u srpskim zatvorima jer su postigli veliki napredak u provedbi sustava izdržavanja kazni za počinitelje najtežih krivičnih djela.

Martić je bio načelnik policije u Kninu, a zatim ministar unutarnjih poslova samozvane SAO Krajine, te predsjednik samoproglašene RSK, a optužnica ga je teretila za ratna zlodjela u Škabrnji i zapovijed da se raketira Zagreb u svibnju 1995. kada je stradalo sedmero civila, a 214 ih je ranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:55