PISMO IZ 1997. OPET UZBURKALO DUHOVE

Nuncij u Irskoj: Pedofili ne idu u ruke policije

Objavljeno pismo je izazvalo bijes žrtava svećenika pedofila koje tvrde da je Vatikan kriv za sve
 AFP

RIM - Irska televizijska mreža RTE pronašla je i objavila povjerljivo pismo papinskog nuncija poslano 1997 svim irskim katoličkim biskupima. Tim pismom se zabranjuje biskupima da policiji prijave svećenike osumnjičene za pedofiliju, kako je bilo predviđeno dokumentom koji je Irska biskupska konferencija usvojila godinu dana ranije.

Neosporiv dokaz

Udruge žrtava irskih svećenika pedofila sada tvrde da je to neosporiv dokaz da je Vatikan protegnuo barijeru tajnosti kako bi se zataškali zločini svećenikâ pedofilâ.

Pismo je potpisao tadašnji apostolski nuncij nadbiskup Luciano Storero i poziva se na gledište Kongregacije za kler, koju je tada vodio Kolumbijac kardinal Darío Castrillón Hoyos .

Tko je znao za pismo

Iz Storerova pisma nije razvidno je li za njega znao tadašnji papa Ivan Pavao II, odnosno itko u Državnom tajništvu. Utoliko nije jasno je li iza pisma bila Sveta Stolica kao cjelina, ili samo Kongregacija za kler, koja je bila nadležni dikasterij.

Nije nikakva novost da je kardinal Castrillón Hoyos zastupao takva gledišta i da ga je baš zato napadao kardinal Joseph Ratzinger (sadašnji papa). Taj sukob je, naravno, u to doba bio skriven od javnosti, jer hijerarhija Katoličke crkve glumi jedinstvenost i onda kada je to pogubno po njeno evanđeosko poslanje i po njen javni ugled.

Kardinal Castrillón već je više puta javno osramoćen zbog svojih gledišta. Svojedobno je (vjerujem, ne bez spretne ruke iz Vatikana) objavljeno njegovo pismo iz 2001 kojim čestita francuskom biskupu Pierreu Picanu što svećenika silovatelja djece Renéa Bisseya nije prijavio policiji. Vatikanski glasonoša Federico Lombardi je lani to pismo naveo kao dokaz da je bilo korisno što su još za pontifikata Ivana Pavla II slučajevi svećenika pedofila izuzeti iz nadležnosti Kongregacije za kler i predani Kongregaciji za nauk vjere (nekadašnjoj Inkviziciji), kojoj je na čelu bio kardinal Ratzinger. Time je Lombardi rekao da je kardinal Castrillón bio dio problema protiv kojega se borio kardinal Ratzinger, koji je i prevladao.

Ratzingerovo pismo

Ivan Pavao II baš je 2001 potpisao Motu Proprio kojemu je uslijedilo pismo “De Delictis Gravioribus”, koje je u ime Kongregacije za nauk vjere potpisao kardinal Ratzinger i kojim su stavovi kardinala Castrillóna i sličnih definitivno odbačeni. Utoliko Storerovo pismo iz 1997 ne otkriva ništa neočekivano, nego još jednom pokazuje koliko je trebalo truda da Vatikan prestane zataškavati tako oduran zločin kao što je silovanje djece.

U Meksiku protiv Ivana Pavla II.

MEXICO CITY - Žrtve svećenika pedofila u Meksiku su oštro kritizirale beatifikaciju Ivana Pavla II navodeći kako je pokojni Papa okretao glavu kad je riječ o slučajevima u kojima su oni bili zlostavljani. Posebno se to odnosi na Marciala Maciela, osnivača Kristovih legionara, koji je prošle godine optužen da je bio seksualni zlostavljač te da je imao više djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48