BLOKIRANI GRAD

Obama i Gadafi prvi su put u UN-u

NEW YORK - U ovom gradu više se ne može ni hodati, a kamoli voziti - bijesno je uzviknula Newyorčanka suočena s tko zna kojom policijskom metalnom ogradom i kontrolom u dijelu grada od Pete avenije prema istoku, a najviše blizu zgrade Ujedinjenih naroda na East Riveru.

Iako je promet blokiran dvadesetak blokova uokolo, ispred UN-a mogu prići samo VIP automobili koje propusti ogromna betonsko-čelična brana na otvaranje.

I ranijih je godina bilo tako u vrijeme Opće skupštine UN-a u rujnu, ali ove je još istaknutiije, nakon što je otkrivena potencijalna teroristička grupa koja bi ciljala na luksuzne hotele, sportske stadione i masovni transport.

Slušalice u uhu

Televizijske stanice u New Yorku javile su jučer ujutro da FBI i lokalna policija nastavljaju traganje za mogućim teroristima. Prošle su noći pretražili dvadesetak stanova, stovarišta i prodavaonica kemikalija u Queensu.

Čini se da na jednog prolaznika dolazi pet policajaca i nekoliko agenata u civilu, prepoznatljivih po širokoj građi i onim karakterističnim slušalicama u jednom uhu. Osim toga, svaki od više od 150 već pridošlih svjetskih lidera ima i svoje osiguranje.

Kažu da je onom predsjednika Obame naloženo da u hodnicima UN-a vode računa da mu se ni u kom slučaju ne približi iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, kako ne bi došao u neugodnu situaciju da se eventualno mora rukovati s njim, kao što je morao s venezuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom na Summitu Amerika u Trinidadu.

Kaos koji je zavladao New Yorkom još od utorka ujutro pojačavaju brojni prosvjednici: protiv kineske okupacije Tibeta, terora u Mianmaru ili Burmi, kako je i dalje zovu, kineskog uskraćivanja vjerskih sloboda, terora protiv Tamila u Šri Lanki, a pristižu i tisuće američkih Iranaca, oglašavajući se protiv Ahmadinedžada, njegove sporne izborne pobjede i terora nad opozicijskim prosvjednicima.

- Ovi se vjerojatno bune protiv naše politike prema Libiji - doviknula mi je jedna prolaznica kada smo u utorak poslijepodne na uglu 48. ulice i Druge avenije prišli skupini od nekoliko stotina mladića.

‘Bog je velik’

Oni su, okruženi s isto toliko policajaca i ograđeni metalnim barijerama, bučno uzvikivali ime predsjednika Moamara Gadafija i nosili njegove ogromne fotografije i parole s napisima divljenja i odanosti, pritom povremeno uzvikujući “Bog je velik” na arapskom. Kada smo im prišli i pitali zašto prosvjeduju, rekli su nam: - Ovo nije prosvjed, ovo je proslava.

Omar, mladi student, došao je iz Kolorada, objasnio je da oni pripadaju Zajednici libijskih studenata u Americi i da ustvari žele obilježiti Gadafijev dolazak u New York. Ispričao je i da mu se izuzetno sviđa u SAD-u, zemlji o kojoj je imao predrasude prije dolaska na studij, ali ju je zavolio. - Volim Libiju, ali volim i Ameriku. Zato želim da se naši odnosi poboljšaju. I zato sam ovdje.

Prijem u Metropolitanu

No, burno nije samo na East Riveru. Američki predsjednik Barack Obama svoj je štab postavio u legendarnom hotelu Waldorf Astoria na Park Aveniji, uz Central Park, u koji neprestano ulaze i izlaze članovi njegova tima.

Najveći, monumentalni newyorški muzej Metropolitan u međuvremenu se pomno glanca za gala prijem koji se trebao održati jučer navečer, a koji za šefove država priređuju Obama i njegova supruga Michelle.

Gadafi nas je prevario, u misiji je, nije u šatoru

- Sada sam pored libijske misije u 48. ulici. Sve je blokirano. Čeka se da izađe Gadafi. Izgleda da je tu spavao - javila je žurno dopisnica Jutarnjeg iz New Yorka. No, taj se podatak još uvijek provjerava.

Naime, libijski lider, pukovnik Gadafi je danima, otkako je prije dva mjeseca zatražio da razapne svoj šator usred Central Parka i tu odsjedne, tema ovdašnjih medija.

Primio ga Donald Trump

Stanovnici New Jerseyja poručili su mu da im ne dolazi pred oči - ovog je ljeta naime Gadafi organizirao svečani doček teroristu koji je bombom srušio zrakoplov iznad škotskoga gradića Lockerbieja; u toj je katastrofi poginulo više ljudi iz New Jerseyja, pa su stanovnici digli kuku i motiku protiv Gadafijeva dolaska.

No, u utorak navečer lokalne su televizije prikazale šator razapet na imanju nikoga drugog do milijardera Donalda Trumpa u Bedfordu, sjeverno od New Yorka, mjestu u kojem kuće imaju i Ralph Lauren i Martha Stuart.

Trumpov odvjetnik potvrdio je da je imanje na kraće vrijeme iznajmljeno “jednom klijentu”, ne specificirajući o kome je riječ.

I stanovnici Bedforda protiv

Unatoč satelitskim snimkama, i dalje nije posve jasno je li libijski lider odsjeo tamo ili u Misiji Libije pri UN-u u New Yorku. Naime, i vlasti gradića Bedforda zabranile su u utorak postavljanje privremenog staništa za libijskog čelnika Moamera Gadafija, koji u UN-u treba govoriti prvi put u 40 godina otkako je na vlasti.

Naime, zbog potpore terorizmu nalazio se pod sankcijama Svjetske organizacije.

Kuda god da putuje, Gadafi naprosto odbija odsjesti bilo gdje drugdje osim u tom svom velikom beduinskom šatoru. No, nije riječ o nekom asketizmu: taj je šator često bitno raskošniji nego mnogi poznati hoteli. Jer, Gadafi naprosto voli luksuz.

‘Podržimo vodstvo koje nam nudi održivi razvoj’

Bill Clinton, bivši američki predsjednik i suprug aktualne državne tajnice Hillary Clinton, istaknuo je važnost borbe za jednakost spolova na otvaranju 5. konferencije Clintonove globalne inicijative koja okuplja svjetske političke vođe, vodeće gospodarstvenike, slavne ličnosti i aktiviste.

- Ako imamo političko i ekonomsko vodstvo koje je predano održivosti, mi ostali ih moramo podržati. Najbolje što možemo napraviti je podržati pokret i dokazati da se radi o dobroj računici - rekao je Clinton.

Novopečena voditeljica večernjih vijesti američke televizije ABC Diane Sawyer trebala je jučer sudjelovati u panelu o jednakosti spolova, a očekuje se i dolazak bivšeg potpredsjednika Ala Gorea koji će govoriti o potrebi nalaženja inovacija za održivost razvoja.

Ova konferencija omogućuje susret istaknutih pojedinaca iz javnog i privatnog sektora i raspravlja o četiri područja: klimatskim promjenama, siromaštvu, globalnom zdravlju i obrazovanju. Predsjednik Barack Obama pohvalio je napore sudionika konferencije.

Od prve konferencije sudionici su prihvatili 1400 obveza, od kojih su neke bile vrijedne milijarde dolara. Oni koji ih se ne drže, ne smiju se vratiti na konferenciju iduće godine. (A. H.)

Iran nije baš nikakva iduća prijetnja, Iran je prava prilika za sve

- Ako pretpostavimo da se holokaust zbilja dogodio, postavljam dva pitanja. Gdje se dogodio i tko ga je proveo te kako je on povezan s palestinskim pitanjem? - poručio je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u utorak u intervjuu za novinsku agenciju The Associated Press, uoči svojeg obraćanja u UN-u.

- Čuo sam da Obama govori da je iduća prijetnja Iran. Iran je prilika za svakoga - rekao je te dodao da je Iran otvoren za svaku diskusiju o pitanju nuklearnog oružja i da će po tom pitanju djelovati unutar Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Također je ponovio da su u postizbornim nemirima u Iranu ulogu imale strane države, koje su doslovno pomogle u ubijanju prosvjednika, ali i da mu je žao zbog poginulih. (M. H.)

Amerika ne može sama riješiti probleme svijeta

Sjedinjene Države ne mogu same riješiti svjetske probleme i trebaju pomoć drugih zemalja, planirao je jučer reći američki predsjednik Barack Obama u svom prvom govoru pred Općom skupštinom UN-a.

Prema izvacima objavljenima prije govora, Obama je pred UN-om pokušao predstaviti novi ton u američkim odnosima s ostatkom svijeta, drugačiji od unilateralizma koji je prakticirao njegov prethodnik George W. Bush.

- Oni koji su običavali kritizirati Ameriku zato što sama poduzima akcije u svijetu, ne mogu sada samo stajati sa strane i čekati da Amerika sama riješi svjetske probleme.

Mi tražimo, riječima i djelom, novu eru odnosa sa svijetom. Sada je vrijeme da svatko od nas preuzme svoju odgovornost za globalni odgovor na globalne izazove - napisao je Obama, a potom naveo i probleme: - Ekstremisti siju teror, dugi sukobi traju i traju, genocid i masovni zločini.

Sve više je zemalja s nuklearnim oružjem, polarne kape se tope. Tu su i siromaštvo i pandemije bolesti.

Ne kažem to kako bih širio strah, nego kako bih izrekao činjenicu da na goleme izazove pred nama tek trebamo odgovoriti - poručio je Obama. (Nikolina Šajn)

Klaus: Summit o klimi bio je tužan i frustrirajući skup

U utorak ujutro mnogi od šefova država i vlada okupili su se na summitu o klimatskim promjenama. Obama je nabrojao sve napore koje njegova zemlja čini na tom planu, ali to izgleda nije bilo dovoljno jer je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pohvalio Japan i Kinu, ali indirektno SAD-u uputio kritiku da je “vrijeme odugovlačenja i politiziranja na izmaku”.

Mohamed Nasheed, predsjednik Maldiva, zavapio je: - Za trideset godina mi nećemo živjeti.

- Tužan je to i frustrirajući skup - zaključio je pak češki predsjednik Vaclav Klaus, jedan od najvećih protivnika teze o klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:05