ŠPIJUNSKA AFERA

OBAMA SE ISPRIČAO ‘Dok sam ja predsjednik SAD-a, Merkel se ne treba brinuti da je prisluškujemo’

Nadzor telefona njemačke kancelarke zategnuo je odnose dviju zemalja
 AFP

Predsjednik Barack Obama neće dozvoliti da kontroverzni američki špijunski program, na čelu s obavještajnom agencijom NSA, ugrozi dobre odnose Washingtona i Berlina. “Dok sam ja predsjednik SAD-a, njemačka se kancelarka ne mora za to brinuti, izjavio je, naime, Obama za njemački ZDF TV, misleći pritom na prisluškivanje telefona Angele Merkel, koje je otkriveno u sklopu razotkrivenog američkog programa za globalno nadziranje telefonskih i internetskih komunikacija.

No, Obama je također istaknuo kako su u središtu interesa američkih obavještajaca i dalje saznanja o namjerama svjetskih vlada. “Obavještajne agencije nemaju smisla ako su ograničene na ono što se može pročitati u New York Timesu ili Der Spiegelu, objasnio je Obama. “Iskreno govoreći, posao je obavještajnih institucija po definiciji saznati što ljudi misle i što rade”, dodao je američki predsjednik.

Očigledno, američki predsjednik smatra kako je u ovom trenutku veza s Njemačkom u dovoljno velikoj krizi da zahtijeva pokoju toplu riječ ohrabrenja.

Obama to nije rekao izravno, no iz njegovih se riječi dalo iščitati da je SAD-u žao zbog prisluškivanja telefona njemačke kancelarke te da je to bila pogreška koja se neće ponoviti.

Obamin intervju objavljen je nakon njegova istupa u javnosti i zapovijedi da se ograniči djelatnost NSA, čiji je program razotkrio zviždač Edward Snowden, a pokazao se najopsežnijim nadzornim programom u povijesti. Obama je objasnio da će se program modificirati tako da se u obzir uzimaju građanske slobode i pravo na privatnost. No, i nakon toga reakcije sa Starog kontinenta (SAD je, među ostalim, špijunirao Angelu Merkel, institucije i vlade EU) nisu bile ništa mekše nego prije. Obamini komentari ZDF-u novi su korak naprijed u američkoj sanaciji nastale štete i narušenog povjerenja.

U međuvremenu, detalji o vremenu, brojevima i trajanju poziva poznatiji pod zbirnim imenom “metadata” trenutno su u rukama NSA. No, Obama sad kaže da stopira taj program. Od glavnog tužitelja i obavještajne zajednice zatražio je da naprave plan o transferu tih podataka u ruke treće strane, koja bi ih tek nakon dozvole pravosudnih tijela ustupila NSA. Obama pritom ostaje na stajalištu da su se podaci prikupljali isključivo radi zaštite od terorizma te da je zahvaljujući njima spriječeno nekoliko napada i u SAD-u i inozemstvu. No, dodao je da NSA više neće špijunirati vođe bliskih saveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:49