MASAKR U FRANCUSKOJ

Objavljena snimka početka drame na autocesti: Pogledajte na koji način su kriminalci zaustavili policijski kombi!

Još tri osobe su teško ozlijeđene nakon što se dogodio, kako je prijavljeno, ‘napad automobilom‘ na autocesti u Eureu

Automobil se zabija u kombi u kojem je zatvorenik

 Screenshot X/

NOVO, 5:10 - Pariška javna tužiteljica Laure Beccuau rekla je da nekoliko stotina policajaca traži 30-godišnjeg bjegunca od pravde Mohameda Amru i naoružane pojedince koji su ga oslobodili.

Upozorila je da svima njima prijete kazne doživotnog zatvora.

Beccuau je izrazila sućut obiteljima ubijenih zatvorskih službenika.

Mohamed Amra, poznat i kao "Muha", navodno je povezan s kriminalnom bandom koja operira na području francuskog grada Marseillea. Tužitelji kažu da je 10. svibnja osuđen za pljačku, a navodi se i da je optužen za otmicu koja je rezultirala smrtnim slučajem.19:37 Objavljena je snimka nadzorne kamere na kojoj se vidi trenutak početka drame na autocesti. Jasno se vidi kako se automobil zabija u policijski kombi.


18:48 - Odvjetnik Mohameda Amre, Hugues Vigier, dao je izjavu uživo na francuskom TV kanalu BFMTV.

- Potpuno sam šokiran onime što se jutros dogodilo. Ovakvo nasilje je nezamislivo. Moj asistent se jutros vidio s gospodinom Amrom i sve je bilo savršeno normalno. Volio bih vjerovati da nije znao za plan njegovog oslobađanja. To ne bi promijenilo tragediju koja se dogodila, ali kao njegov odvjetnik, želim vjerovati da nije planirao ovaj bijeg. Za mene se ovo sve ne poklapa s onim što znam o njemu. Ako on sam stoji iza tog plana, to znači da ja nisam uspio shvatiti kakav je zapravo. Znao je za današnji transfer, moguće je da je nekome to rekao. Ako on stoji iza ovoga danas, to znači da je puno veći kriminalac od onoga za što je do sada osuđivan, rekao je njegov odvjetnik.


18:40 - Objavljena je fotografija Mohameda Amre.

image

Mohamed Amra

-/Afp

18:39 - Oglasila se majka Mohameda Amre, zatvorenika kojeg je banda danas oslobodila u zasjedi. Dala je intervju za francuski RTL.

Opisala je kako je čula o jutrošnjoj zasjedi.

- Slomila sam se, plakala sam. Bilo mi je tako loše. Kako se životi mogu oduzimati na ovaj način?, rekla je majka odbjeglog zatvorenika.

Opisala je i život svojeg sina u zatvorskom sustavu, rekavši da su ga ‘vukli lijevo-desno, stavili ga u izolaciju umjesto da ga konačno osude‘.

Dodala je i da joj sin nije ništa rekao o svojim planovima za bijeg.

- Ne razgovara sa mnom. On je moj sin, no ne razgovara sa mnom baš ni o čemu, kaže majka, koja ga je posjećivala u nekoliko zatvora u kojima je bio, prenosi BBC.


17:52 - Na društvenim je mrežama objavljena snimka naoružanih napadača koji su snimljeni iz autobusa koji je bio u prolazu.


17:31 - Tužiteljica Laure Beccuau je rekla i da zatvorenik nije bio ‘zatvorenik pod posebnim nadzorom‘, suprotno prethodnoj izjavi iz njezina ureda. No istaknula je da je zatvorenik Amru zahtijevao pratnju ‘treće razine‘. Dvojica od troje zatvorskih službenika koji su ranjeni u zasjedi i dalje su u kritičnom stanju, dodaje se iz ureda tužiteljice.


17:23 - BBC javlja nove detalje o odbjeglom zatvoreniku. Izvor blizak slučaju je za AFP u Francuskoj rekao da se odbjegli zatvorenik zove Mohammed A, a rođen je u ožujku 1994. godine. Francuski Le Figaro prenosi da mu je nadimak bio ‘Muha‘ te da iza sebe ima nekoliko kaznenih presuda zbog droge i pokušaja ubojstva. Pariška javna tužiteljica Laure Beccuau je rekla da je Mohammed Amru prošlog tjedna osuđen za tešku pljačku, a optužen je i u slučaju otmice koja je dovela do smrti. BBC dodaje da su napadači, nekoliko njih, stigli u dva vozila, udarili u kombi, a zatim pobjegli. Jedan od napadača je također ranjen.


Tri zatvorska službenika su ubijena, a jedan je zatvorenik pobjegao nakon napada na policijski konvoj u Francuskoj, piše The Guardian.

Još tri osobe su teško ozlijeđene nakon što se dogodio, kako je prijavljeno, ‘napad automobilom‘ na autocesti u Eureu, na sjeverozapadu zemlje.

Muškarac koji je pobjegao, osuđen je za provalu i krađu, a nadimak mu je ‘Muha‘, piše Le Parisien.

Pobjegao je zajedno s ekipom koja je napala konvoj, dodaje francuski list.

Napad u kojem je sudjelovalo nekoliko naoružanih muškaraca dogodio se u utorak oko 11 sati na naplatnoj kućici na autocesti A154.

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti objavio je na platformi X: ‘Zatvorski konvoj napadnut je u Eureu. Dvojica naših zatvorskih službenika su ubijena, trojica su teško ozlijeđena. Sve moje misli su sa žrtvama, njihovim obiteljima i njihovim kolegama.‘

Dupond-Moretti je pojasnio da se napad dogodio tijekom prebacivanja zatvorenika iz zgrade suda u zatvor u Rouenu, a njegovi suučesnici ‘nisu oklijevali pucati na zatvorske službenike koristeći teško oružje‘.

Naglasio je da će biti ‘poduzeto sve da se pronađu počinitelji ovog gnusnog zločina‘.

‘Počinitelji su ljudi za koje život nema vrijednost. Oni će biti pronađeni i kažnjeni na način razmjeran zločinu‘, kazao je ministar Dupond-Moretti.

Kako doznaju francuski mediji, jedan od ubijenih policajaca iza sebe je ostavio ženu i dvoje djece, a drugi suprugu koja je u petom mjesecu trudnoće.

Na platformi X se oglasio i francuski predsjednik Emmanuel Macron te rekao da je jutrošnji napad ‘šok za sve nas‘.

‘Nacija stoji uz obitelji, ozlijeđene i njihove kolege. Poduzima se sve da se pronađu počinitelji ovog zločina kako bi pravda bila zadovoljena u ime francuskog naroda‘, poručio je Macron.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je: ‘Upotrijebljena su sva sredstva da se pronađu ovi kriminalci. Prema mojim uputama, mobilizirano je nekoliko stotina policajaca i pripadnika žandarmerije.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:31