IZREŠETALI POLICAJCE

Francuska u šoku nakon ‘krvavog utorka‘; Svirepe ubojice traže elitne jedinice, oglasio se i Macron: ‘Bit ćemo beskompromisni!‘

Drugi je dan potjere za Mohamedom Amrom i napadačima koji su ga oslobodili iz zatvorskog kombija ubivši dvojicu čuvara
 Screenshot X

Stotine policajaca i žandara u francuskoj regiji Normandiji tragaju za zatvorenikom koji je u utorak uz pomoć naoružanih napadača pobjegao iz policijskog kombija koji ga je prevozio u zatvor, u incidentu koji je šokirao Francusku.

Mohamed Amra, poznat pod nadimkom ‘Muha‘, vraćao se sa sudskog ročišta u Rouenu u zatvor u gradu Evreux kada je u klasičnoj zasjedi automobil udario u prednji dio zatvorskog kombija na naplatnim kućicama autoceste. Naoružane osobe potom su otvorile vatru na vozilo i ubile dvojicu zatvorskih službenika.

"Koriste se sva sredstva da se pronađu ti kriminalci", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Darmanin je dodao da su poginuli zatvorski službenici prvi koji su ubijeni na dužnosti od 1992. godine.

Slučaj je predan tužiteljima iz francuskog ureda za borbu protiv organiziranog kriminala, poznatog kao JUNALCO, a u potrazi za osumnjičenicima angažirana je i jedinica elitnih policijskih snaga GIGN.

‘Bit ćemo beskompromisni‘

Oglasio se i predsjednik Emmanuel Macron, koji je rekao da se "poduzima sve kako bi se pronašli počinitelji". Macron je obećao da će biti učinjeno sve da se pronađu oni koji stoje iza napada. "Bit ćemo beskompromisni", dodao je na X-u, opisujući napad kao "šok".

image

Objavljena je detaljna snimka napada

-/Afp

Pariška državna tužiteljica Laure Beccuau rekla je novinarima da je nešto prije 11:00 po lokalnom vremenu u utorak u kombi vozilo, u kojem je Amra prešao naplatnu rampu u Incarvilleu u regiji Evreux u sjevernoj Francuskoj, odmah udarilo vozilo marke Peugeot da bi zaustavilo. "Muškarci s dugim oružjem su izašli, a pridružili su im se drugi naoružani muškarci koji su izašli iz vozila Audi, koje je vjerojatno slijedilo zatvorsko vozilo".

U utorak je objavljena i snimka cijelog napada. Na njoj se vidi kako napadači prvo udaraju u prednji kraj zatvorskog vozila te izlaze i nekoliko puta zapucaju na dva vozila, ubivši i ranivši zatvorske službenike i pratnju, prije nego što su napustili mjesto napada, odvevši 30-godišnjeg Amru sa sobom.

Tužiteljica je rekla da su dva vozila za koja se vjeruje da su ih koristili kriminalci pronađena spaljena na različitim lokacijama kasnije u utorak. Zatvorski konvoj nije imao policijsku pratnju, tvrdi izvor blizak slučaju, prenosi France 24 agenciju AFP.

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti rekao je da je jedan od ubijenih zatvorskih službenika iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece koji su za dva dana trebali proslaviti svoj 21. rođendan. Drugi ubijeni, u dobi od 34 godine, iza sebe je ostavio suprugu koja je u petom mjesecu trudnoće.

image

Mjesto napada

Alain Jocard/Afp

U napadu su ozlijeđena još tri službenika. Kako su izvijestili lokalni mediji, Beccuau je rekla da su trojica ozlijeđenih službenika također očevi, u dobi od 48, 52 i 55 godina.

"Sve - i pritom mislim sve - će biti poduzeto da se pronađu počinitelji ovog gnusnog zločina", rekao je Dupond-Moretti, dodajući da su počinitelji "ljudi za koje život ne vrijedi ništa", prenosi BBC. Oni će biti pronađeni i kažnjeni "na način koji je razmjeran zločinu", dodao je ministar pravosuđa.

Pokušao prepiliti rešetke

Amra, rođen 1994. godine, 10. svibnja je osuđen zbog pljačke, a tužitelji u Marseilleu su ga optužili za otmicu koja je dovela do smrti. Njegov odvjetnik, Hugues Vigier, rekao je za francuski informativni kanal BFMTV kako bi "volio vjerovati da on nije znao za plan njegovog oslobađanja". "Za mene se ovaj plan ne poklapa s onim što znam o njemu. Ako on stoji iza njega, nisam uspio shvatiti tko je on", dodao je Vigier.

Prema izvješćima nekih francuskih medija, koji prenose riječi njegova odvjetnika, Amra je ranije ovog tjedna pokušao pobjeći iz zatvorske ćelije tako što je pokušao prepiliti rešetke ćelije.

image

Mohamed Amra

-/Afp

Laure Beccuau rekla je na konferenciji za novinare da je Amra iza sebe imao 13 presuda, a prva je iz listopada 2009. godine, kada je imao samo 15 godina. Iako 30-godišnjak nije bio "pomno promatran zatvorenik", pariška tužiteljica rekla je da njegov prijevoz zahtijeva pratnju treće razine.

Za Amru se nagađa da ima veze s bandom u južnom gradu Marseilleu, koji je pogođen teškim nasiljem bandi povezanih s drogom. No, njegov dosadašnji kriminalni dosje ne sadrži nijednu presudu za kaznena djela vezana uz droge, rekla je pariška tužiteljica. Jedan drugi izvor, pak, rekao je kako se sumnja da je na čelu kriminalne mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:31