UPORAN VIRUS

OBRAT U SINGAPURU, ZA KOJI SE GOVORILO DA IMA NAJBOLJU METODU OBRAČUNA S KORONOM Naziru se pukotine u njihovom sustavu

 
 AFP

Mala jugoistočna azijska zemlja bila je jedna od najgore pogođenih kad se koronavirus u siječnju počeo širiti iz Kine, piše Reuters. No, strog nadzor i zatvaranje pomogli su im obuzdati plimu, a njihove metode pohvalila je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Kako se virus proširio po novim žarištima u Europi i SAD-u, zarazivši više od milijun ljudi diljem svijeta, to je trgovačko i turističko središte zatvorilo svoje granice.

Zaštita od virusa u Singapuru je lakša nego na većini drugih mjesta. Otok od 5,7 milijuna stanovnika moguće je prijeći u sat vremena vožnje, u zemlju se može ući na svega nekoliko mjesta, a zdravstveni je sustav vrlo jak.

Dosad su samo četiri osobe umrle od koronavirusa, no mjere zaštite koje provodi ova država-grad pokazuju znakove naprezanja.

U srijedu je Singapur zabilježio najveći dnevni skok u broju zaraženih: 74 novozaraženih, te ih je sad ukupno 1.000.

Više od 70 posto su slučajevi lokalne transmisije nasuprot uvezenim slučajevima i mnogi su povezani s prijašnjim slučajevima, što je pokazatelj kako se brzo bolest brzo širi u zajednici.

Stručnjaci kažu kako pukotine u obrani Singapura od koronavirusa, pokazuju koliko će teško biti zauzdati zarazu na drugim mjestima.

- Pristup Singapura obuzdavanju epidemije bio je među najboljima na svijetu, kaže Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Minnesota. - Njihov primjer pokazuje ostatku svijeta kako je ovaj virus teško pobijediti i obuzdati.

Slučajevi lokalne transmisije u Singapuru su se samo prošli tjedan udvostručili, dok se ukupni broj slučajeva gotovo udeseterostručio u posljednjih mjesec dana.

People wearing face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 novel coronavirus walk past shops in Chinatown in Singapore on April 1, 2020. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
AFP

- Moramo biti jako oprezni i mudri u vezi onoga što radimo i kamo sada idemo, kazao je Irving Chung (43), menadžer u jednoj velikoj tvrtki opisujući skok broja zaraženih koji se dogodio u srijedu kao 'zabrinjavajuć'.

Najveći singapurski medicinski autoritet, Kenneth Mak, također je kazao kako je ovotjedno povećanje broja zaraženih 'razlog za brigu' te da bi se taj trend svakako trebalo pažljivo motriti tijekom narednih tjedana kako bi se znalo daju li strože mjere rezultata.

Tajvan - koji je također zaradio brojne pohvale zbog svojih antiepidemijskih mjera - u posljednje je vrijeme također iskusio povećanje broja uvezenih slučajeva, kao i slučajeva lokalne transmisije i to bez nekog jasnog izvora, što je zabrinulo vlasti.

U međuvremenu u Kini, gdje su drakonske mjere zaštite i ograničavanja kretanja polučile dobre rezultate u obuzdavanju lokane transmisije, također je uočen značajan porast broja uvezenih slučajeva zbog svih kineskih državljana koji su se vratili u zemlju i pojačanog monitoringa asimptomatskih nositelja, što je sve izazvalo strah od drugog vala epidemije sad kad je ograničenje kretanja malo manje strogo.

'Virus nikad ne spava'

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije hvalila Singapur koji je 'preokrenuo svaki kamenčić u zemlji' da pronađe sve zaražene i pokazao svijetu kako se virus može obuzdati bez strogih mjera karantene sada uobičajenih diljem svijeta.

Škole, restorani i uredi u Singapuru i dalje su otvoreni, iako nedavno nametnute mjere društvenog distanciranja nalažu zatvaranje barova i ograničavanje okupljanja na deset osoba.

Upitani za nedavno povećanje broja zaraženih u Singapuru, čelnici Svjetske zdravstvene organizacije su rekli da ta država, ali i drugi, moraju napraviti više.

A man uses his laptop at an empty restaurant in Marina Bay in Singapore on April 2, 2020, as the government slowly tightens restrictions to combat the spread of the COVID-19 novel coronavirus. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
AFP

- Virus nikada ne spava i jako je zarazan. Pojačavanje mjera kontrole potrebno je širom svijeta, uključujući i Singapur, kazao je Ying-Ru Lo, voditelj misije WHO-a u Maleziji, Brunejima i Singapuru.

Singapur tvrdi kako potpuno zatvaranje zemlje neće izbrisati virus te da sve uvedene mjere moraju biti održive s obzirom da epidemija može potrajati i nekoliko mjeseci.

- Ne postoji čarobno rješenje, rekao je Lawrence Wong, zamjenik voditelja nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa.

No, neki lokalni stručnjaci kažu da ovakav trend znači da su potrebne strože mjere, poput zatvaranja škola i ureda.

- Iskreno, zabrinut sam jer vidimo povećanje broja nepovezanih slučajeva. Mislimo da su oni posljedica lokalne transmisije koju ne možemo detektirati, rekao je Teo Yik Ying, dekan Saw Swee škole javnog zdravlja pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:25