BRZA REAKCIJA

WHO IH IGNORIRA, A ONI SU PRAVI UZOR KAKO SE PONAŠATI TIJEKOM, ALI I POSLIJE PANDEMIJE Stručnjaci debatiraju o njihovom receptu: 'Oni su čudo'

Tajvan mnogi hvale zbog odnosa prema pandemiji koronavirusa. Na 23 milijuna stanovnika zabilježeno je samo šest umrlih. Tajvanska iskustva bi mogla poslužiti i ostalima, pa i za vrijeme nakon ublažavanja mjera
 Sam Yeh / AFP

U borbi protiv koronavirusa mnogo toga se može naučiti od Tajvana. Između ostalog i kako se ponašati kada pandemija prođe. Još do prije nekoliko tjedana je sve izgledalo drugačije.

Tajvan je svega 130 kilometara udaljen od kineske obale. Nekoliko stotina tisuća Tajvanaca živi u samoj Kini a prošle godine je preko dva milijuna Kineza posjetilo ovaj otok-državu. Veze između zemlje matice i Tajvana su prisne. Unatoč tomu je na Tajvanu dosad zabilježeno svega 500 zaraženih i šest umrlih od posljedica zaraze - na 23 milijuna stanovnika.

Statistički gledano na svijetu nema zemlje koja se bolje nosi s pandemijom, piše Deutsche Welle.

Iskustva s prijašnjim pandemijama

Svojom ranom i energičnom reakcijom na izbijanje pandemije Tajvan je globalno zaslužio epitet "uspješne priče". "Drugačije nego praktički svaka druga zemlja, Tajvan je prvi val koronavirusa savladao začuđujuće dobro", kaže za DW Ryan Hass, stručnjak američkog think-tanka Brookings.

-->

Motorcyclists wearing face masks to prevent the COVID-19 coronavirus, ride during the peak hours while heading to work in Taipei on March 18, 2020. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Sam Yeh / AFP

Tajna Tajvana vjerojatno leži u brzoj reakciji. Još u prosincu prošle godine kada su se pojavile prve vijesti o tajanstvenoj upali pluća u kineskoj metropoli Wuhanu, na Tajvanu se upalio znak za uzbunu. Sjećanje ne pandemiju SARS virusa iz 2003. sa stotinama zaraženih i 73 mrtva su još uvijek svježa. I vlasti drže u stanju pripravnosti. Još dok su se kineske vlasti izmotavale, Tajvan je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) obavijestio o opasnosti prenošenja koronavirusa sa čovjeka na čovjeka. No na ovaj email nitko nikad nije odgovorio. To je slučaj zbog kojeg je američki predsjednik Donald Trump Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kasnije optužio da je ignorirao rana upozorenja. Trump doduše WHO koristi kako bi sakrio propuste u vlastitoj zemlji i uskratio je pomoć ovoj organizaciji koju optužuje da se je previše prijateljski raspoložena prema Kini, no činjenice stoje.

(200330) -- TAIPEI, March 30, 2020 () -- People wearing masks walk on street in Taipei, southeast China's Taiwan, March 30, 2020. The total number of novel coronavirus disease (COVID-19) cases in Taiwan has increased by eight to 306, the island's epidemic monitoring agency said Monday., Image: 510785527, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Jin Liwang / Avalon Editorial / Profimedia
Jin Liwang / Avalon Editorial / Profimedia

Brza reakcija

S obzirom na to da komunistički režim u Kini Tajvan još uvijek smatra dijelom svog teritorija, ova otočka zemlja ne smije biti članicom WHO-a. Za Peking je politika važnija od zdravlja, kažu kritičari Kine. Nakon što je 2016. u Tajvanu na vlast došla predsjednica Tsai Ing-wen koja je posebno kritična prema Kini, WHO na pritisak Kine otočkoj zemlji više ne dopušta ni promatračku ulogu. WHO zapravo Tajvan smatra dijelom Kine. To djelomice ima apsurdne posljedice: nakon izbijanja pandemije u Kini i upozorenja WHO-a, zemlje poput Italije i Vijetnama su ukinule letove za Tajvan iako tamo u tom trenutku uopće nije bilo zaraženih. Mnogi Tajvanci su zbog toga "zapeli" u inozemstvu.

A Metro staff wearing a protective mask and gloves cleans and disinfects a tram as a preventive measure against the spread of Coronavirus.
Taiwan had a surge of COVID-19 cases in the last days, bringing the total number to 348. The government released new rules of social distancing and made the wearing of masks compulsory on public transportations., Image: 512070513, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Istog dana kada je Tajvan poslao emali WHO-u, vlasti su iz predostrožnosti u zračnim lukama počele mjeriti temperaturu putnicima iz Wuhana. Tri tjedna kasnije nikome iz Wuhana nije bio dopušten ulazak u zemlju. Zapovjedni stožer, koji je formiran nakon SARS pandemije 2003., je odmah preuzeo koordinaciju mjera u borbi protiv koronavirusa. Odmah je pojačana proizvodnja zaštitnih maski i isplanirana njihova podjela. Početkom veljače su zatvorene granice za sve Kineze a nakon toga i za ostatak svijeta.

Stroge mjere u "novoj normalnosti"

Ove rane zabrane ulaska u zemlju su se pokazale kao vrlo učinkovita mjera. Vlasti su pratile i shodno potrebama, prekidale infekcijske lance i pogođene osobe smještale u karantenu. Javnost je u toj ranoj fazi bila redovito obavještavana o rizicima i o tome kako spriječiti zarazu. Rana akcija vlade je Tajvance poštedjela dugotrajnih blokada društva i gospodarstva. Direktor WHO-a za hitnu pomoć Michael Ryan je pun pohvala za tajvanske vlasti. "Tajvan je pokrenuo vrlo uspješnu javnu zdravstvenu reakciju što je vidljivo i iz brojki", kaže Ryan.

, Image: 512318695, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Uzorito je i to kako zemlja danas upravlja "novom normalnošću". Tako bi mogao izgledati život u drugim zemljama nakon ukidanja strogih restrikcija i dok se ne pronađe cjepivo. U svim prijevoznim sredstvima je zaštitna maska obvezna. Taksisti smiju odbiti putnike ako ne nose zaštitu. Svuda se poštuje 1,5 metara razmaka a restorani i kafići osiguravaju dovoljno razmaka između stolova. U zatvorenim prostorima je dozvoljeno okupljanje do 100, a u otvorenim do 500 osoba. U školama, ali i u javnim zgradama poput banaka, poštanskih ureda i trgovina, se mjeri temperatura i dezinficiraju ruke. U zračnim lukama su postavljeni uređaji koji automatski mjere temperaturu putnicima.

A health worker dressed in a protective suit spray disinfectants as a preventive measure against the spread of Coronavirus (COVID-19) at the National Taiwan Normal University.
Taiwan has confirmed 395 coronavirus cases, 6 deaths and 166 recovered cases., Image: 514162785, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Novopridošli moraju u karantenu a vlasti u samoj zračnoj luci utvrđuju njihov GPS signal kako bi se moglo pratiti drže li se karantene. Posebnim taksijima, koji se nakon svake vožnje kompletno dezinficiraju, putnici se prevoze do mjesta karantene. Policija dva puta dnevno provjerava jesu li "karantenci" pored svojih mobitela. Kazne za nepridržavanje su drastične: od tri do 30.000 eura. Tako bi mogla izgledati "nova normalnost" i u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:59