MISTIČNI OBRED

ODRŽAN NAJKONTROVERZNIJI OBRED USTOLIČENJA JAPANSKOG CARA Naruhito proveo simboličnu noć s božicom sunca: 'Preobražava se u ovoj gozbi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2019. u 09:16

Japan's Emperor Naruhito walks to Yukiden to attend 'Daijosai', the most overtly religious ceremony of the emperor's accession rituals, at the Imperial Palace in Tokyo, Japan, November 14, 2019, in this photo released by Kyodo. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.
REUTERS

Japanski car Naruhito

 

Japanski car Naruhito izašao je u petak prije zore iz privremeno postavljenog svetišta u sklopu carske palače gdje je proveo simboličnu noć s božicom sunca od koje, kako se vjeruje, potječe njegova obitelj, čime su završeni obredi u povodu njegova ustoličenja.

Najtajniji i najkontroverzniji od svih obreda ustoličenja, obred "Daijosai", usredotočen na božicu Amaterasuu Omikami, počeo je nakon zalaska sunca u četvrtak.

Uz svjetlost baklji i pjevanje svećenika car Naruhito izašao je kroz bijele zavjese privremenog hrama oko 3 sata ujutro i time završio obred koji su pratili premijer Shinzo Abe i oko 400 uglednika u vanjskom paviljonu.

"Ovaj obred je u osnovi gozba koja uključuje božicu sunca i cara", kaže John Breen, profesor s Međunarodnog istraživačkog centra za japanske studije u Kyotu i dodaje da većina krunidbi sadrži mistične elemente.

"Car se preobražava sudjelujući u ovoj gozbi."

Taj ritual izazvao je nezadovoljstvo kritičara, od komunista do kršćana, koji kažu da podsjeća na militarističku prošlost i krši ustavnu odvojenost crkve i države.

Vlada i stručnjaci tvrde da je riječ o gozbi te da je to obred u kojemu car nudi hranu božici u završnoj ceremoniji kojom se potvrđuje njegov novi status cara.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo