PREDSTAVNIK RH

ŽELJKO REINER U JAPANU Potpredsjednik Sabora bio je među 2000 uzvanika koji su uveličali ustoličenje novoga japanskog cara Naruhita

 
Željko Reiner i car Naruhito

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner kao predstavnik Republike Hrvatske i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović nazočio je u utorak svečanosti ustoličenja japanskog cara Naruhita, priopćili su iz Sabora.

Svečanosti, koja se održala u Carskoj palači u Tokiju u organizaciji japanske Vlade, prisustvovalo je preko dvije tisuće gostiju iz više od 180 zemalja. Među ostalima, svečanosti su nazočili princ Charles od Walesa, princ Albert od Monaca, kraljevski parovi Belgije, Nizozemske, Norveške, Španjolske i Švedske, prestolonasljednici Danske i Saudijske Arabije te predsjednici Brazila, Bugarske, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i mnogi drugi visoki dužnosnici.

Japan's Emperor Naruhito speaks as Prime Minister Shinzo Abe is seen during a ceremony to proclaim his enthronement to the world, called Sokuirei-Seiden-no-gi, at the Imperial Palace in Tokyo, Japan, October 22, 2019. REUTERS/Issei Kato/Pool
Issei Kato / REUTERS
Car Naruhito

Car Naruhito nakon ceremonije ustoličenja poručio je prisutnima kako će u svojoj vladavini postupati u skladu s Ustavom te obavljati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva japanskoga naroda. Nakon ceremonije ustoličenja predsjednik Vlade Japana Shinzo Abe čestitao je caru Naruhitu i carici Masako te u obraćanju ponovno istaknuo ulogu cara kao simbola države i naroda Japana.

Car Naruhito službeno je preuzeo prijestolje 1. svibnja ove godine nakon abdikacije njegovoga oca Akihita.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u nastavku službenog posjeta Japanu susrest ce se s potpredsjednicima obaju domova Parlamenta Japana, voditeljem Japansko hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva i ministrom za obnovu Japana.

Služba za medije Hrvatskog sabora
Dražen Hrastić i Željko Reiner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:00