VINSKI RAT

OGORČENI CERAR HRVATSKOJ OBEĆAVA BITKU ZA TERAN DO SAMOG KRAJA Neugodno ga iznenadila Europska komisija: 'To je naše vino, ne damo ga!'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2017. u 23:46

Danijela Peracic / HANZA MEDIA

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da ga je objava nacrta delegiranog akta Europske komisije kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, što ga je prethodno njegova zemlja na razini EU zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla, negativno iznenadila.

"Teran je slovensko vino i ne damo ga, na njegovoj zaštiti ćemo inzistirati do samoga kraja", kazao je Cerar, reagirajući na odluku Europske komisije, prenijeli su slovenski mediji.

Cerar je kazao da mu je njegov ministar za poljoprivredu Dejan Židan tvrdio da će Europska komisija revidirati svoju odluku o priznavanju istarskog terana jer to vino pripada samo Sloveniji.

Od Židana sada očekuje, rekao je, da se idućih dana sastane s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom i dodatno mu predstavi argumente Slovenije zašto za istarski teran ne treba priznati mogućnost izuzeća iz slovenske zaštite tog vinskog brenda, a onda ga informira o rezultatu razgovora.

"Očito je da ta stvar nije išla onako kako smo je zamišljali i željeli, ali mi u svakom slučaju ustrajemo na našoj poziciji. Teran je vino slovenskog geografskog podrijetla, naše kvalitetno odlično vino i ne damo ga drugima", kazao je slovenski premijer.

Na pitanje novinara hoće li njegova vlada, kako su prenijeli neki mediji, zbog delegiranog akta o teranu tužiti Europsku komisiju sudu EU u Bruxellesu, Cerar je rekao da bi to u sadašnjoj fazi teško mogao reći, no da će razgovor Židana s Hoganom biti prvi sljedeći korak, a Slovenija je spremna iskoristiti i sva legalna sredstva koja ima na raspolaganju.

ELIPSO

Izdvajamo