VINSKI RAT

SLOVENCI ŽICAJU JUNCKERA DA ZABRANI HRVATSKOJ KORIŠTENJE IMENA TERAN Čelnik EK: 'Čekajte malo, da provjerim govorite li uopće istinu...'

Jean-Claude Juncker
 Francois Lenoir / REUTERS

BRDO KOD KRANJA - Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak kako očekuje da Europska komisija povuče odluku kojom se Hrvatskoj dopušta uporaba imena vina teran, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je uzvratio kako prvo treba provjeriti istinitost slovenskih tvrdnja kojom se to osporava.

"Očekujemo da će Europska komisija zaustaviti postupak prihvaćanja delegiranog akta kojim se Hrvatskoj priznaje izuzetak u odnosu na slovenski teran koji ima europsku zaštitu geografskog podrijetla", kazao je slovenski premijer.

Slovenski vinari s Krasa i ministarstvo poljoprivrede zadnjih su dana u Bruxelelsu snažno lobirali da Europska komisija odustane od prijedloga da se vino iz Istre koje se proizvodi od grožđa teran može prodavati pod naljepnicom "Hrvatska Istra - teran".

Pri tome su europskom povjerenik za poljoprivredu Philu Hoganu čak naveli da je dio dokumentacije kojom je Hrvatska tražila taj izuzetak "krivotvoren" i da o tome Komisija nije bila obaviještena.

Na pitanje o teranu koje mu je postavljeno na konferenciji za novinare nakon susreta s Cerarom, o tome je li Europska komisija od strane Hrvatske bila "obmanuta" i kako će sada postupiti, Juncker je kazao da najprije treba ispitati slučaj.

"Moramo najprije provjeriti istinitost slovenskih tvrdnji, a onda ćemo vidjeti hoće li mišljenje Komisije o tome biti promijenjeno", kazao je Juncker.

Prema riječima slovenskog premijera, stajalište Slovenije je nepromijenjeno i ona teran smatra isključivo slovenskim vinom bez izuzetka i zato se protivi da se Hrvatskoj odobri izuzetak od zaštite kraškog terana koju je Slovenija postigla prije ulaska Hrvatske u EU, te očekuje da će se delegirani akt povući.

Juncker je pred svoj posjet Sloveniji najavio da je glavni cilj njegova posjeta Sloveniji doznati stavove slovenskog čelništva o budućnosti Europske unije, a o tome će u petak, na javnoj tribini zajedno s Cerarom odgovarati na pitanja uglavnom mlađe publike u Ljubljani.

Iako je središnja tema posjeta budućnost EU-a nakon odlaska Velike Britanije, slovensko je čelništvo poručilo da s Junckerom želi govoriti i o nekim drugim pitanjima, na primjer austrijskom pojačanom nadzoru južne granice, koje u Ljubljani smatraju gospodarski i politički štetnim, ali i o otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, kaš što su "vinski rat" s Hrvatskom, te granična arbitraža.

Junckerova izjava o tome kako je Hrvatska dobrovoljno pristala na to da o graničnom prijeporu odlučuju europski arbitri, te da taj proces treba nastaviti, koji je iznio u razgovoru za slovenski medije pred dolazak u Ljubljanu, su izazvali veliku pažnju i kritike u Hrvatskoj koja se povukla iz arbitraže nakon što ju je Slovenija nepopravljivo kompromitirala.

Slovenija ustrajno ponavlja kako je arbitraža model za sve sporove na zapadnom Balkanu i da očekuje presudu još ove godine koja će obvezivati i Hrvatsku, te da je zanima kako će provedbu presude pomoći Europska komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:30