PRESUDA ONLINE

'OSUDILI STE ČOVJEKA NA SMRT PREKO ZOOMA, KAKO MOŽETE BITI TAKO BEŠĆUTNI!?' Presuda Vrhovnog suda u jednoj od najrazvijenih izazvala bijes aktivista

 
Singapur
 Roslan RAHMAN / AFP

Ako su se tijekom pandemije koronavirusa preko videokonferencija mogli održavati sastanci državnih službenika, međunarodnih organizacija i razgovori za posao, zašto se ne bi dosudila i smrtna kazna? Ovom su se mišlju vodili u Vrhovnom sudu u Singapuru kad su 37-godišnjeg muškarca osudili na smrt putem Zoom aplikacije.

Kako bi izbjegli širenje virusa i spriječili zarazu kod svih uključenih u slučaj, sud u Singapuru po prvi puta u povijesti je presudu donio online.

Muškarac koji je osuđen na smrt vješanjem, Punithan Genasan, optužen je za sudjelovanje u krijumčarenju heroina 2011. godine. Njegova uloga bila je koordiniranje dva kurira. Jedan od njih osuđen je 2015. godine na doživotni zatvor, a drugi je osuđen na smrt iste godine.

Genasan, čije je suđenje počelo 2018. godine, negira sve optužbe, a konačna presuda donesena je u petak.

Njegov odvjetnik, Peter Fernando, kaže kako se njegov klijent nije protivio korištenju videokonferencije jer je samo trebao dobiti presudu suca, bez iznošenja novih argumenata. No, dodaje da sada razmišlja o podnošenju žalbe na presudu.

Skupine za zaštitu ljudskih prava nazivaju ovaj slučaj bešćutnim i pitaju se zašto je presuda donesena putem videopoziva kad je donošenje mnogih drugih presuda odgođeno dok traje lockdown u Singapuru.

"Apsolutna konačnost ove kazne i potencijalna mogućnost da se radi o krivo donesenoj odluci, izaziva zabrinutost oko toga zašto je Singapur požurio da ovaj slučaj zaključi putem Zooma", rekao je za Guardian Phil Robertson, zamjenik direktora azijskog ogranka Human Rights Watch.

Singapur je jedna od četiri zemlje u svijetu koja još uvijek provodi smrtnu kaznu za kaznena djela povezana s ilegalnim drogama. Prošle godine pogubljene su četiri osobe.

"Ovo je samo još jedan dokaz da Singapur prkosi međunarodnom zakonu namećući smrtnu kaznu zbog krijumčarenja narkotika", rekla je Chiara Sangiorgio iz Amnesty International.

Ranije ove godine, Nigerija je dosudila smrtnu kaznu putem Zooma muškarcu osuđenom za ubojstvo šefove majke.

Nacionalna karantena je u Singapuru na snazi do 1. lipnja, a moguće je da će se i produljiti ako broj novozaraženih se počne opadati. U jednom danu je zabilježeno gotovo 500 novih slučajeva zaraze. Službena vladina web-stranica tvrdi kako je u Singapuru 22 umrlih od Covid-19, 17 tisuća blaže zaraženih i oko 1000 osoba u bolnici s težim oblikom bolesti.

Singapur je dugo držao epidemiju pod kontrolom sve dok krajem travnja nije došlo do drugog vala zaraze. U četiri dana su zabilježili 3000 slučajeva, najviše u higijenski loše održavanim prostorijama na rubovima grada gdje su smješteni migranti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:03